Dyrebar

Kan vi hjelpe deg?

Dyret mitt er borte - hva gjør jeg?

Det er forferdelig å innse at kjæledyret har blitt borte! Her gir vi deg tipsene til hva du kan gjøre for å bidra til å få dyret hjem igjen!

Les mer

Start gjerne med å se gjennom funnet-annonsene her på Dyrebar. Om du finner en annonse om dyret, er saken løst!

Savnet katt

Katter går til vanlig fritt over alt, derfor er det umulig for folk å vite at akkurat din katt er kommet bort hjemmefra. Derfor er det viktig at du varsler pm dette.

Legg ut annonse her på Dyrebar. Få med så mange detaljer som mulig, samt bilde av katten din, helst et bilde som viser kattens farge og spesielle kjennetegn. Få også med chip- og/eller øremerke. Heng deretter plakater opp i nabolaget, nærbutikken osv. Du finner link til ferdig plakat inne på annonsen din.

Da det finnes flere nettsider med funnet/savnet-annonser, kan det være lurt å legge ut annonse der også, for eksempel Nettkatten og Dyrenett.

Snakk med naboer, og gå runder i nabolaget. Hvis katten pleier å reagere på matlyder (for eksempel at du kakker en gaffel på matskålen eller en tunfiskboks), kan det være lurt å ha dette med seg og lage disse lydene, ettersom katter har veldig god hørsel. Titt rundt i kjellerboder og garasjer, og hør etter mjauing. Katten kan ha blitt innestengt.

Ta kontakt med Dyrebeskyttelsen eller lignende organisasjoner der du bor. Vær obs på at disse er frivillige organisasjoner, med varierende åpningstider.

Du kan med fordel ringe inn annonse til lokalavisen. Mange steder er dette gratis.

Dersom katten din ikke er merket, kan det være en idé å kontakte lokale veterinærklinikker. Hvis de får inn en umerket hardt skadet katt er det vanskelig for dem å finne eieren. Du kan for eksempel sende dem en lenke til savnet-annonsen din på e-post.

Savnet hund

Folk som finner hunder gjør som regel sitt beste for å forsøke å oppspore eieren, og vil kontakte eier om hunden har telefonnummer i halsbåndet sitt, eller politiet eller redningstjeneste. Om du ikke vet hvem som har ansvaret for bortkomne hunder i ditt distrikt, så ring først til politiet på telefonnummer 02800 (landsdekkende nummer). De vil trolig henvise deg til videre til Viking redningstjeneste eller til Falck, alt etter hvor du bor.

Hvis ingen av disse har fått inn hunden din, kan du legge ut annonse her på Dyrebar. Heng deretter plakater opp i nabolaget (du finner link inne på annonsen du laget), og ring inn annonse til lokalavisen.

Gå rundt i området der hunden forsvant, og kall på den. Organiser gjerne en leteaksjon sammen med flere personer, slik at sjansen blir større for å finne igjen hunden.

Andre dyr savnet

Legg ut en annonse her på Dyrebar.no så fort som mulig, og heng opp plakater i nabolaget. Organiser gjerne en liten leteaksjon, og gjør så mange mennesker som mulig oppmerksom på det bortkomne dyret, slik at mange har øynene og ørene åpne.

Vi ønsker deg lykke til, og håper at dyret ditt snart kommer til rette!

Jeg har funnet et dyr - hva gjør jeg?

Ulike kjæledyr trenger forskjellig omsorg - derfor er det også forskjellige fremgangsmåter avhengig av hva slags dyr du har funnet. Vi gir deg tipsene her!

Les mer

Heldigvis er mange bortkomne dyr merket med en elektronisk brikke som inneholder informasjon både om dyret og om eieren. Utfordringen er at brikken er festet på innsiden av huden, og må leses av hos dyrlege eller redningstjeneste. Her får du mer informasjon om hva du kan gjøre hvis du finner et bortkomment kjæledyr.

Start gjerne med å se gjennom savnet-annonsene her på Dyrebar.no. Om du finner en annonse om dyret, er saken løst.

Katt

Det kan være vanskelig å vite om en katt er kommet bort hjemmefra, eller om den bare er ute og rusler. Hvis katten ser frisk ut, bør du ikke mate den, da dette vil kunne få den til å tro at den har fått et nytt hjem. Ser du en ukjent katt i nabolaget ditt, kan du prøve å kalle den til deg, og se om den har halsbånd med eiers telefonnummer, eller er øremerket med en tatovering.

Katten er øremerket

Hvis katten er øremerket, kan det være forskjellige måter å finne eier på. Om katten bare har ett eller to tegn på øret (f eks M, ID eller 10), betyr dette at katten er chip-merket. (NB: Ikke alle dyrleger merker øret etter injisering av chip-merke.)

Hvis merket består av flere tegn, og begynner på en bokstav, kan du finne eieren på nettsiden katteid.no. Hvis merket bare består av tall, kan du finne eieren ved å taste inn tallene på nettsiden til Dyreidentitet.

Om du ikke får treff, kan du prøve Dyrebeskyttelsens gamle søkeside.

For enkelhets skyld har vi også laget en side for å søke i begge basene samtidig, app.dyrebar.no. Prøv gjerne denne, men den er ikke like sikker som å søke manuelt i de to andre basene.

Et øremerke kan ofte være vanskelig å tyde. Lys gjerne baksiden av øret med lommelykt for å se skriften tydeligere.

Katten er chip-merket

Alle Vikings servicestasjoner (telefon 06000) har utstyr for skanning av ID-merkede hunder og katter, mens enkelte Falck-stasjoner har det samme. Avlesere finnes også på tollstasjoner, politi- og lensmannskontorer og hos veterinærer.

Dyreidentitet AS registrerer kattens chip-nummer og eieropplysninger i sin database.

Om katten ikke er merket

Legg ut annonse her på Dyrebar, og heng opp plakater i nabolaget og i nærbutikker. Prøv å beskrive katten detaljert, også hvor den er funnet, og få om mulig med et bilde i annonsen. Angi stedet der katten ble funnet nøyaktig i kartet, det gjør det enklere å spore den opp.

Snakk med naboer og andre som ferdes i strøket for å forsøke å få opplysninger om katten. Kanskje den er nyinnflyttet? Ring gjerne til lokalavisen for å få inn en funnet-annonse der.

Hvis du er usikker på om katten har en eier eller ikke, kan du sette et halsbånd på katten, der du skriver en melding til eier og ber ham eller henne om å kontakte deg.

Ser katten ut til å være syk, eller virker å bli tynnere eller ustelt i pelsen, kan du ta kontakt med Dyrebeskyttelsen eller liknende organisasjoner der du bor.

Hund

Vær forsiktig, men prøv å lokke hunden til deg, slik at du kan sjekke om den er merket. Kanskje har den et telefonnummer i halsbåndet. Hvis ikke du finner eiers nummer, kan du ringe politiet på telefon 02800 (landsdekkende nummer). Politiet vil kunne opplyse om det er Viking eller Falck som har chip-avleser i ditt nærområde, og vil gi deg informasjon om hvem du skal kontakte videre.

Alle Vikings servicestasjoner (telefon 06000) har utstyr for skanning av ID-merkede hunder og katter, mens enkelte Falck-stasjoner har det samme. Avlesere finnes også på tollstasjoner, politi- og lensmannskontorer og hos veterinærer. Videre har en rekke redningssentraler, viltnemder og hundeklubber egne avlesere.

Dyreidentitet AS registrerer hundens chip-nummer og eieropplysninger i sin database. Databasen kan dessuten nås hele døgnet via Viking.

Dersom hunden ikke er chip-merket, vil redningstjenesten beholde hunden i en viss tid, før den leveres videre til en forening for omplassering av dyr.

Andre dyr funnet

De fleste kjæledyr er ganske hjelpeløse på egenhånd i naturen. Prøv derfor å fange kjæledyr som er kommet bort fra eieren sin. Legg annonse ut her på Dyrebar, og kontakt Dyrebeskyttelsen.

Vi i Dyrebar sender deg en stor takk for at du forsøker å hjelpe et bortkomment dyr!

Hvordan endrer jeg en annonse?

Klikk på "Endre annonse" i menyen. Du blir da bedt om å logge inn. Benytt samme innloggingsmetode som da du opprettet annonsen.

Dersom du tidligere har logget inn med Facebook, kan du bare trykke på knappen og bli automatisk innlogget.

Hvis du registrerte deg med e-postadresse da du opprettet annonsen, fikk du tilsendt en e-post med et passord. Fyll inn e-postadressen din sammen med det tilsendte passordet. Sjekk søppelpost-filteret dersom du ikke har mottatt e-posten.

Etter å ha logget inn får du en oversikt over annonser knyttet til e-postadressen din, og knapper for å se, skrive ut eller redigere annonsen. Klikk "Rediger annonse" og gå til ønsket trinn i registreringsskjemaet for å endre opplysninger.

Dyret mitt har kommet til rette - hva gjør jeg nå?

Vi håper du vil logge deg inn, endre status på annonsen til "oppklart" og skrive en liten oppsummering av hva som har skjedd. Forhåpentligvis fikk historien en lykkelig slutt, og da vil vi gjerne dele den! For å logge deg inn trenger du passordet vi sendte til deg da du opprettet annonsen (se forklaringen ovenfor).

Jeg har glemt eller mistet passordet mitt

Dersom du logget inn med Facebook da du opprettet annonsen, trenger du ikke noe eget passord. Klikk knappen for å logge inn med Facebook, så logges du automatisk inn.

Registrerte du deg med e-postadresse, fikk du tilsendt en e-post med et passord. Gjør et søk i e-postprogrammet ditt etter "dyrebar", så er sjansen stor for at du finner den. Sjekk også om den har havnet i søppelfilteret.

Finner du den ikke? Da kan du sende en e-post til support@dyrebar.no, så hjelper vi deg.

Hvorfor fjernes annonsen etter 3 måneder?

Forståelig nok glemmer mange å endre annonsestatus til "løst" når dyret deres kommer til rette. Vi ønsker ikke å ha disse annonsene liggende i systemet, da dyrene jo ikke lenger er savnet. Derfor blir annonsene automatisk markert som inaktive etter en stund.

Før annonsen deaktiveres vil du få et varsel på e-post, med mulighet til å klikke på en lenke for å forlenge visningsperioden, dersom dyret fortsatt er på avveie.

Hva er chip-ID, og trenger jeg å ha det for å legge inn en annonse?

Mange hunder, en god del katter og andre kjæledyr er merket med en liten data-chip som er plassert under huden på dyret. Ved hjelp av en chip-leser kan man raskt finne frem til eierne av disse dyrene. Chip-lesere finnes hos politiet, Viking, Dyrebeskyttelsen og hos enkelte veterinærer.

Dersom du skriver inn dyrets chip-ID når du registrerer et savnet dyr, vil vi være i stand til å fylle ut deler av skjemaet for deg (basert på informasjonen knyttet til chip'en).

Du kan lese mer om chip-id på Dyr.no - sidene til Dyrebeskyttelsen Norge.

Hvordan lages tittelen på annonsen min?

Tittelen skal gjøre det enkelt for andre å skumme gjennom annonselisten på jakt etter sitt dyr. Tittelen er hentet fra fakta du har registrert om farge, kjønn, rase og sted. I noen tilfeller gir dette pussige utslag på titlene, og det har vi dessverre ikke anledning til å justere for hver enkelt annonse.

Du kan derimot gå inn og redigere annonsen din selv, og følge med på forhåndsvisningen for å se hvordan tittelen endres når du justerer opplysninger om farge osv.

Har du behov for å kontakte oss?

Send en e-post til support@dyrebar.no, så vil vi forsøke å hjelpe deg så snart vi kan.

Vi beklager på forhånd om du må vente noen dager på svar - vi er noen få stykker som holder Dyrebar igang på fritiden vår.

Dersom henvendelsen gjelder en konkret annonse er det supert om du kan oppgi annonsenummeret!

Men.. hva er VaffelNinja AS?

Dette er navnet på selskapet til Espen og Kristoffer (to av de fire som driver Dyrebar i dag), og det som formelt står som eier av Dyrebar.