Jeg har funnet et dyr - hva gjør jeg?

Ulike kjæledyr trenger forskjellig type omsorg - derfor er det også forskjellige måter å ta vare på dyret, avhengig av hva slags dyr du har funnet. Vi gir deg tipsene her!

Start gjerne med å se gjennom savnet-annonsene her på Dyrebar.no. Om du finner en annonse om dyret du har funnet er saken løst.

Jeg har funnet en katt

Det kan være vanskelig å vite om en katt er kommet bort hjemmefra, eller om den bare er ute og rusler. Hvis katten ser frisk ut bør du ikke mate den, da dette kun vil få den den til å tro at den har fått et nytt hjem. Ser du en ukjent katt i nabolaget ditt, kan du prøve å kalle den til deg og se om den har halsbånd med eiers telefonnummer, eller er øremerket med en tatovering.

Hvis katten er øremerket

Hvis katten er øremerket, kan det være forskjellige måter å finne eier på. Om katten bare har ett eller to tegn på øret (f eks M, ID eller 10), betyr dette at katten er chip-merket. (NB: Ikke alle dyrleger merker øret etter injisering av chip-merke.)

Hvis merket består av flere tegn og begynner på en bokstav, kan du finne eieren på nettsiden katteid.no. Hvis merket bare består av tall, kan du finne eieren ved å taste inn tallene på nettsiden til DyreID.

Et øremerke kan ofte være vanskelig å tyde. Lys gjerne baksiden av øret med lommelykt for å se skriften tydeligere.

Hvis katten er chip-merket

Alle Vikings servicestasjoner (telefon 06000) har utstyr for skanning av ID-merkede hunder og katter, mens enkelte Falck-stasjoner har det samme. Avlesere finnes også på tollstasjoner, politi- og lensmannskontorer og hos veterinærer.

DyreID registrerer kattens chip-nummer og eieropplysninger i sin database.

Når katten ikke er merket

Legg ut annonse her på Dyrebar, og heng opp plakater i nabolaget og i nærbutikker. Prøv å beskrive katten detaljert, også hvor den er funnet, og få om mulig med et bilde i annonsen. Angi stedet der katten ble funnet nøyaktig i kartet, det gjør det enklere å spore den opp.

Ser katten ut til å være syk, eller virker å bli tynnere eller ustelt i pelsen, kan du ta kontakt med Dyrebeskyttelsen eller liknende organisasjoner der du bor.

Jeg har funnet en hund

Hvis du har funnet en bortkommen hund, må du forsiktig prøve å lokke den til deg slik at du kan sjekke om den er merket. Det kan hende den har et telefonnummer i halsbåndet. Hvis ikke du finner eiers nummer, kan du ringe politiet på telefon 02800 (landsdekkende nummer). Politiet vil kunne opplyse om det er Viking eller Falck som har chip-avleser i ditt nærområde, og vil gi deg informasjon om hvem du skal kontakte videre.

Alle Vikings servicestasjoner (telefon 06000) har utstyr for skanning av ID-merkede hunder og katter, mens enkelte Falck-stasjoner har det samme. Avlesere finnes også på tollstasjoner, politi- og lensmannskontorer og hos veterinærer. Videre har en rekke redningssentraler, viltnemder og hundeklubber egne avlesere.

Dyreidentitet AS registrerer hundens chip-nummer og eieropplysninger i sin database. Databasen kan dessuten nås hele døgnet via Viking.

Dersom hunden ikke er chip-merket, vil redningstjenesten beholde hunden i en viss tid, før den leveres videre til en forening for omplassering av dyr.

Jeg har funnet en annen type dyr

De fleste kjæledyr er ganske hjelpeløse på egenhånd i naturen. Prøv derfor å fange kjæledyr som er kommet bort fra eieren sin. Legg annonse ut her på Dyrebar, og kontakt Dyrebeskyttelsen.

Vi i Dyrebar sender deg en stor takk for at du forsøker å hjelpe et bortkommet dyr!