Angora


Gruppe: Avvikende hårstruktur Vekt: 3,5 til 5 kg Ører: Stående ører Pels: Langhåret

Foto: Oldhaus, Wikimedia Commons

Opprinnelse


Tyrkia, Frankrike og England.

Farger


Alle farger. Det er viktig å være nøye med pelsstellet, slik at en unngår dannelsen av hårballer i fordøyelsen. Den er godkjent i alle standardfarger bortsett fra lyseblå, lysegrå, reverød og sallander.

Atferd/gemytt


En leken, aktiv og sosial kanin som også er snill og føyelig. Den ser ut som en rund pelsball, og pelsen kan by på en del problemer når den er stor. Det kan for eksempel feste seg skitt og høy og andre ting i pelsen, så det er viktig med godt stell.

Beskrivelse


Angora er en betegnelse som brukes om dyr med en spesiell type pels som både er svært varm og tett. Angoraull sies å isolere ti ganger bedre enn saueull, og den holder også bedre på fuktighet enn saueull.

Flere dyrearter har angoravarianter, for eksempel katterasen tyrkisk angora. Ullvarianten mohair kommer fra angorageiter.

Angorakaninen holdes som oftest for pelsens skyld, og de fleste angoragenserne vi kan kjøpe i Norge, stammer fra kaninfarmer i Asia.

De "beste" produksjonsdyrene kan avgi om lag ett kilo ull i året. Garnet fra ullen blir svært lett, og det går om lag 350 gram garn til en genser av ren angoraull.

Angorakaninen kommer opprinnelig fra dagens hovedstad i Tyrkia, Ankara, som historisk er kjent som Angora. Franskmenn tok med rasen til Frankrike, der den ble veldig populær allerede på 1700-tallet. Fra Frankrike har rasen spredt seg til USA, til andre land i Europa, og til Asia. Det finnes flere varianter av rasen.

Angoraen er den eneste kaninrasen med pels som vokser hele livet. Den må klippes cirka hver tredje måned. I tillegg må pelsen børstes jevnlig. Angoraen også en fin hobbykanin.

Helse


Kaninen må beskyttes mot regn og snø. Hvis pelsen blir våt, kan pelsen tove seg, noe som i verste fall kan føre til at kaninen kveles og dør.

Kilder
Boken ”Den store kaninboka” (Tun forlag) av Marit Emilie Buseth, Spesialklubben Norsk angora, Løiten angora, Norsk kaninregister, informasjonsnettstedet Kanin.org, Danmarks kaninavlerforening, oppdrettersiden hkaniner.com, Store norske leksikon, veterinær Elisabeth Blom, Wikipedia, samt de utenlandske nettsidene animal-world.com, kanin.ifokus.se og Rightpet.com.