Belgisk hare


Gruppe: Mellomstore raser Vekt: 3 til 4 kg Ører: Stående ører Pels: Langhåret

Foto: Hagen Graebner, Wikimedia Commons

Opprinnelse


Belgia

Farger


Viltrød, hvit og tegningsvarianten tan

Atferd/gemytt


En svært energisk og intelligent kaninrase som krever større plass og mer mat enn andre kaniner på grunn av sitt høye aktivitetsnivå. Rasen er svært ømfintlig og kan reagere sterkt på høye lyder, brå bevegelser og andre overraskelser. Da kan den rase rundt i buret og komme til å skade seg selv eller andre. Det er derfor viktig å håndtere den varsomt, og å unngå brå bevegelser og andre ting som kan skremme den. Rasen er kjent for å bli lettere oppskaket enn andre kaninraser.

Beskrivelse


Rasen kommer opprinnelige fra Belgia, der den ble avlet frem for å ligne mest mulig på en vill hare. På slutten av 1800-tallet kom rasen til USA, der den ble enormt populær. I året 1900 anslo man at det bare i Syd-California ble avlet frem hele 60.000 belgiske harer. Det ble blant annet stiftet en egen organisasjon for rasen, og avlskaniner ble solgt for kjempesummer.

Om lag tyve år senere falt kaninens popularitet drastisk. Ifølge American Belgian Hare Club skjedde dette fordi kaninens standard ble endret; fra å være en slank "racer-kanin" (løpskanin) ble den nå avlet frem som kjøttkanin, og skulle da være tyngre og ha mer kjøtt på beinet. Samtidig var markedet mettet; det var svært mange belgiske harer å få ta i, så da falt også etterspørselen.

Belgisk hare er i dag en av de minst populære kaninrasene i USA, blant annet på grunn av rasens spente og litt nervøse temperament, og fordi den er vanskelig å avle på. Men den har også mange tilhengere på grunn av sine grasiøse bevegelser og intelligens.

Rasen ligner på en hare, og er både høy, slank og elegant. En belgisk hare er så å si i konstant bevegelse, i alle fall så lenge den er rundt mennesker, og den beveger seg svært elegant, og sammenlignes med en ballettdanser.

Belgisk hare sies å være en av de mest intelligente og aktive kaninrasene som finnes, og den brukes blant annet til kaninhopping.

Helse


Ettersom en belgisk hare ikke har mye pels som beskytter potene, bør den ikke stå i bur med gitterbunn, men ha et solid gulv å bevege seg på. Den er også sensitiv til kulde.

Kilder
Boken ”Den store kaninboka” (Tun forlag) av Marit Emilie Buseth, American Belgian Hare Club, Norsk kaninregister, informasjonsnettstedet Kanin.org, Danmarks kaninavlerforening, oppdrettersiden hkaniner.com, Store norske leksikon, veterinær Elisabeth Blom, Wikipedia, samt de utenlandske nettsidene animal-world.com, kanin.ifokus.se og Rightpet.com.