Californian


Gruppe: Store raser Ører: Stående ører Pels: Langhåret

Foto: Ervinpospisil, Wikimedia Commons

Opprinnelse


USA

Farger


Hvit grunnfarge. Tegningene er hovedsakelig i svart

Atferd/gemytt


Rasens personlige egenskaper spenner over et bredt register, fra det helt rolige og reserverte til svært sosial og tillitsfull. Generelt er rasen enkel å håndtere med et jevnt, godt humør. Den sies å være jevnt over vennlig og lite aggressiv.

Beskrivelse


Californian er en amerikansk rase avlet frem av George West fra California i 1928. West ønsket å skape en god produksjonskanin, og i dag er californian den nest mest populære kaninrasen for kjøttproduksjon i verden, etter New Zealand-kaninen. West krysset en Himalaya-kanin med en chinchilla (som i motsetning til kaninen er en gnager fra haremusfamilien) for å få en chinchillafarget hann, som så ble krysset med kaniner av rasen New Zealand white. Rasen ble først populær om lag femten år etter at den først ble avlet frem.

Rasen kom til England i 1947, og videre til Norden først i 1965. California-kaninen er hvit med sorte tegninger som består av maske, øretegning, farget hale og fargede bein. Dessuten har den rødrosa øyne.

Helse


Kaninen har det ikke bra i i verken høye eller lave temperaturer. Pass også på stell av pelsen for å unngå hårballer. Ellers en frisk rase.

Kilder
Boken ”Den store kaninboka” (Tun forlag) av Marit Emilie Buseth, Yahoo, Exploring Rabbit Breeds, Norsk kaninregister, informasjonsnettstedet Kanin.org, Danmarks kaninavlerforening, oppdrettersiden hkaniner.com, Store norske leksikon, veterinær Elisabeth Blom, Wikipedia, samt de utenlandske nettsidene animal-world.com, kanin.ifokus.se og Rightpet.com.