Belgisk kjempe


Gruppe: Kjemperaser Vekt: 7 til 10 kg Ører: Stående ører Pels: Langhåret

Foto: Lucile Petit, Wikimedia Commons

Opprinnelse


Belgia

Farger


Viltgrå, mørkegrå, viltsvart, viltgul, viltblå, jerngrå, viltrød, chinchilla, svart, blå og hvit med både blå og røde øyne

Atferd/gemytt


En rolig rase som må håndteres varsomt på grunn av størrelsen. Rasen blir lett tam dersom den håndteres jevnlig av mennesker.

Beskrivelse


Belgisk kjempe er den største av alle kaninraser. Den kommer opprinnelig fra Flandern i Belgia. Rasen har vært kjent siden 1825, og ble avlet fram for å få en kanin med høyt kjøttinnhold.

Det er ikke uvanlig at en belgisk kjempe blir ti kilo tung, og det finnes også kaniner som har blitt hele 22,5 kilo, ifølge Wikipedia.

Kaninens høye vekt og størrelse setter spesielle krav til kaninens omgivelser, den trenger mye plass å boltre seg på, og buret må være høyt, hvis ikke kan de stående ørene bli klemt ned.

Ifølge kravene til USAs landbruksdepartement skal et kaninbur til en kanin som veier over 5,4 kilo være minst en halv kvadratmeter stort. Videre kan man ikke bruke vanlig netting i bunnen av buret, da dette kan skade kaninens poter grunnet kaninens høye vekt. Kaninen må i alle fall ha en hvileplass med solid gulv. Kaninen er også sensitiv til kulde, og bruker de store ørene som termostat. Før den er ett år gammel, bør den holdes innendørs om vinteren, hvis ikke, kan den lett få frostskader på ørene. Veksten vil også hemmes dersom kaninen utsettes for lave temperaturer det første leveåret.

Belgisk kjempe er en rolig kanin med grovbygd og maskulin kropp. Pelsen krever en del stell.

Helse


Må ha mye mat for å nå idealvekten, kan ellers lett bli tynn.

Kilder
Boken ”Den store kaninboka” (Tun forlag) av Marit Emilie Buseth, Norsk kaninregister, informasjonsnettstedet Kanin.org, Danmarks kaninavlerforening, oppdrettersiden hkaniner.com, Store norske leksikon, veterinær Elisabeth Blom, Wikipedia, samt de utenlandske nettsidene animal-world.com, kanin.ifokus.se og Rightpet.com.