Curly


Klassifisering:
Hest Ponni, kategori 1 (140 cm - 148 cm)
Høyde:
144 til 153 cm

Foto: Lindsayanne, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Ikke egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Nord-Amerika

Farger


Curlyen er tillatt i alle farger

Gemytt


Rolig, snill og tillitsfull

Passer best for


Alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Curlyhest er en sjelden amerikansk rase som er mest kjent for sin krøllete pels. Det finnes rundt tre tusen av dem totalt i verden, og i Norge er det i dag registrert rundt tretti individer.

Rasens opprinnelse er uklar, og det finnes mange teorier. En teori er at rasen stammer fra spanske hester som ble fraktet til Sør-Amerika for lang tid tilbake. En annen teori, som ikke automatisk utelukker den første, er at curlyens krøllete pels skyldes en spontan mutasjon i et gen. Denne teorien støttes opp ved at det gjennom historien har forekommet flere enkeltindivider i forskjellige raser med krøllete pels. Før slaktet man slike føll fordi man trodde det var noe galt med dem, og det var indianerne som først avlet videre på disse hestene slik at man i dag har en egen curlyrase. Indianerne mente at de krøllete hestene var hellige og det var kun høvdingen som fikk ri den.

Curlyen er de senere årene blitt mer og mer populær da det har vist seg at den er allergivennlig som følge av at den har andre proteintyper i hud og hår enn andre hester. Det er i tillegg mindre mengde proteiner i curlyens hår og hud enn det som er vanlig. Til tross for dette kan man ikke si at curlyen er 100% allergivennlig, da allergier varierer fra person til person. Man klassifiserer pelsen til curlyen som angoraull, og ikke som vanlig hestehår. Ved røyteperioder kan denne samles opp og spinnes til garn.

I den tidlige avlen ble innfangede ville curlyhester blandet med de lokale hestene, og hvilken rase den ble krysset med var da avhengig av hvilke hester man hadde tilgjengelig. Derfor finner man i dag curlyhester i alle størrelser og eksteriørtyper. I den moderne curlyhesten finner vi blant annet mustang, araber, morgan, quarter, appaloosa, belgisk trekkhest osv. Curlyhesten er med andre ord en allsidig hest som kan brukes til de aller fleste disipliner avhengig av hvilke andre raser den har røtter fra.

Curlyen kom først til Norge i slutten av år 2000 og det finnes i dag et fåtall avlere av rasen her til lands.

Curlyen sies å være en svært menneskevennlig hest, men som må leve i en flokk for å trives. Den har det best på utegang. Hesten har et rolig og vennlig gemytt, og tåler godt kulde og ekstreme værforhold.

Curlyen brukes innenfor mange ulike hestesportsgrener.

For å lese mer om curlyhesten kan du gå til Norsk curlyhestforening eller International Curly Horse Organization

Helse


Curlyen er en sunn rase og har ingen kjente genetiske problemer

Kilder
Susan Hellum, Horsebreedslist, Curly.no, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.