Kaspisk hest


Klassifisering:
Hest
Høyde:
103 til 123 cm

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Nord-Iran

Farger


Brun, fuks, skimmel, svart

Gemytt


Hengiven, villig og ofte sprek

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Den kaspiske hesten antas å være den eldste eksisterende hesterasen i dag og den har røtter helt tilbake til 3000 år f.Kr. Likevel var den relativt ukjent fram til den i 1965 ble oppdaget av Louise Firouz i Nord-Iran. Hun skulle se etter hester til sin rideskole for barn da hun oppdaget disse små hestene og tok med seg tre stykker tilbake til rideskolen. Hun klarte etter hvert å avle fram en liten flokk med kaspiske hester som i 1970 ble overtatt av det kongelige hesteforbundet i Iran.

På grunn av politiske uroligheter i Nord-Iran klarte etterhvert Louise Firouz å eksportere 9 hingster og 14 hopper til Europa. Dette reddet rasen fra utryddelse.

I 1977 ble eksporten stanset og de kongelige avlsbesetningene ble solgt som slaktedyr eller pakkdyr. Louise Firouz prøvde igjen å avle frem en liten flokk av kaspiske hester, men dette lot seg ikke gjøre på grunn av krigen mellom Iran og Irak. Hester ble på denne tiden konfiskert og sendt til førstelinjen for å bli brukt til minerydding. Heldigvis ble noen av de tidligere eksporterte hestene tatt med videre til USA hvor man etter hvert fikk et velykket avlsarbeid av den kaspiske hesten.

Til tross for sin størrelse er ikke dette en ponni av utseende, den skal heller se ut som en velutviklet, elegant liten hest. Den er svært nært beslektet med araberen.

Rasen regnes for å være svært hardfør og utholdende. I tillegg er den rask og har gode sprangtalenter. De senere årene har det blitt satt i gang strukturerte avlsprogram av rasen, og den blir nå avlet fram både i Europa, Australia, New Zealand og USA. Rasestandarden kontrolleres av det internasjonale forbundet for kaspiske hester; The International Caspian Society

Helse


Den vanligste lidelsen hos den kaspiske hesten er forfanghenhet. Dette er en lidelse som gjør av hovbeinet løsner fra hovkapselen. Eventuelt kan hovbeinet også dreies.

Kilder
Susan Hellum, Animal World, The International Caspian Society, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.