Svensk ardenner


Klassifisering:
Hest
Høyde:
155 til 161 cm

Foto: Vassil, Wikimedia Commons

Bruksområder


Ikke egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Sverige, ardenneren kommer opprinnelig fra Belgia.

Farger


Brun, skimmel, fuks, isabella

Gemytt


Snill og rolig

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Svensk ardenner er en relativt ny rase. Hippologen Carl Gustaf Otto Kristian Wrangel importerte i 1873 tre ardennerhingster og et fåtall ardennerhopper fra Belgia til Sverige. Dette var starten på den svenske ardenneren.

Ardenneren som la grunnlaget for den svenske ardenneren kommer altså fra Belgia og Frankrike, og er den vanligste kaldblodshesten i verden. Tidligere var ardenneren mindre og mer kompakt enn dagens utgave som hovedsakelig brukes til skogbruk.

I starten av den svenske ardennerens historie ble det blandet inn noen svenske tunghester, men stamboka ble etter hvert lukket for fremmed blod. Den svenske ardenneren er en sterk trekkhest, rolig og hardfør.

I Norge er det i dag 12 registrerte, den første ble registrert i 1999. Det er noe avl av rasen her i landet, men det finnes ingen forening. Den svenske foreningens hjemmeside finner du her

Helse


Den svenske ardenneren lever ofte svært lenge.

Kilder
Susan Hellum, Avelsföreningen Svenska Ardennerhästen, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.