Welsh ponni (seksjon B)


Klassifisering:
Ponni, kategori 2 (130 cm - 140 cm) Ponni, kategori 3 (107 cm - 130 cm)
Høyde:
0 til 137 cm

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Wales

Farger


Alle farger er tillat med unntak av flekkete

Gemytt


Intelligent, modig, godlynt.

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Welsh ponnien kommer opprinnelig fra fjellområdene i Wales og er en av de fire eksisterende welsh-rasene. Allerede 1600 f.Kr. fantes det ponnier i Wales. Dette var forfedrene til welsh-rasene, og man så ponnier av welshtype så tidlig som i middelalderen.

Den første stamboken for welsh-rasene ble dannet i Storbritannia i 1901, og de fire ponnitypene deles inn i seksjoner på grunnlag av størrelse og type. De fire ulike seksjonene er welsh mountain (seksjon A), welsh ponni (seksjon B), welsh ponni av cobtype (seksjon C) og welsh cob (seksjon D).

Opp gjennom tiden har welsh-rasene blitt brukt til mange ulike formål, deriblant som kavalerihester, gårdshester og som gruveponnier hvor de transporterte kull.

Welsh ponnien er den nest minste av welsh-rasene, og den er noe større og edlere enn welsh mountain ponnien. Dette skyldes innkrysning med engelsk fullblod, berber og araber.

Welsh ponnien ble avlet fram for å få en ponni med gode bevegelser. Den er i dag en populær konkurranseponni for barn i England, og også ellers i verden.

Helse


Welsh ponni er, som alle ponniraser, genetisk disponert for tre ulike lidelser som man tror er knyttet til samme gen. Disse tre lidelsene er man- og halekløe, kronisk forfangenhet (en betennelsestilstand i hoven) og RAO - Recurrent airway obstruction (en luftveislidelse). Det er viktig å passe på at ponnien ikke blir fet da dette øker risikoen for forfangenhet ytterligere.

Kilder
Susan Hellum, Norsk Ponniavlsforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.