Quarterhesten


Klassifisering:
Hest Ponni, kategori 1 (140 cm - 148 cm)
Høyde:
145 til 165 cm

Foto: Karoline Krågsrud

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Ikke egnet til Kjøring med vogn
Egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Virginia i USA

Farger


Alle rene farger, samt skimmel, borkete og gul er tillatt. Hvite hester med blå øyne og flekkete individer er ikke tillatt.

Gemytt


Rask, tøff og lettlært

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Quarterhesten er en liten, tøff og muskelsatt hest som ble avlet fram i Virginia på 1600-tallet. Hester av spansk avstamning som allerede fantes her ble krysset med importerte engelsk fullblod. Dette skapte en allsidig hest som kunne brukes som gårdshest, gjeterhest, samt ride- og kjørehest.

Navnet quarter fikk rasen på grunn av sin overlegenhet i veddeløp på distansen en kvart amerikansk mile (400 m).

American Quarter Horse Association ble dannet i 1940. Quarterhesten er i dag en svært poulær hest, og er en av de rasene det finnes flest av i verden. Rasen deles inn i to hovedtyper; kveghesten og løpshesten. Kveghesten er kort og mer kompakt med kraftige muskler. Løpshesten er en høyere og slankere utgave, og den ligner mer på den engelske fullblodshesten.

Quarterhesten brukes til alle former for westernridning, samt i engelske grener, som dressur og sprang. Den er i tillegg en ypperlig turhest. De senere årene har man igjen tatt opp tradisjonen med veddeløp over korte distanser for quarterhesten.

Helse


Quarterhesten er genetisk disponert for flere sykdommer. En av disse er muskelsykdommen hyperkalemisk periodisk paralyse (HYPP). I tillegg sees tilfeller av hereditary equine regional dermal asthenia (HERDA). Dette er en hudsykdom.

Andre muskellidelser man ser hos quarterhesten er Polysaccharide storage myopathy (PSSM) og malign hypertermi.

Quarterhesten er også genetisk disponert for en lidelse kalt white foal syndrome eller lethal white syndrome. Føll som blir født med denne sykdommen bør avlives kort tid etter fødsel. Hvis ikke vil de dø innen et par dager på grunn av komplikasjoner som følge av en underutviklet tarm.

Kilder
Susan Hellum, Norwegian Quarter Horse Association, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.