Percheronhesten


Klassifisering:
Hest
Høyde:
160 til 185 cm

Foto: Richard, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Normandie i Frankrike

Farger


Finnes hovedsakelig som skimmel og svart

Gemytt


Tilpasningsdyktig, samarbeidsvillig og rolig

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Percheronhesten er Frankrikes mest kjente trekkhest og den veier rundt et tonn. Det er også den av de franske trekkhestene det finnes flest av. Percheronhesten kommer fra elvedalen Huisne i Nord-Frankrike, og er oppkalt etter navnet på den tidligere Perceprovinsen, et område i Normandie. Den ble opprinnelig avlet fram som krigshest.

På 1700-tallet ble rasen foredlet ved bruk av fullblodsaraber, og den har et overraskende edelt utseende til å være så stor. Opp gjennom tiden har den blitt brukt som krigshest, og percheronhesten ble blant annet mye brukt i Europa under første verdenskrig. Den har også blitt mye brukt som kjørehest og arbeidshest. Den første stamboken ble dannet i 1883.

I dag brukes percheronhesten hovedsakelig til kjøring og ridning, samt til gårdsarbeid på tradisjonelt vis med hest og plog. I Frankrike brukes den dessuten til matproduksjon.

Hvert år holdes det et nasjonalt raseshow for percheronhesten i Haras du Pin i Frankrike.

Helse


Percheronhesten har god helse og oppnår ofte høy levealder.

Kilder
Susan Hellum, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.