Trakehner


Klassifisering:
Hest
Høyde:
163 til 178 cm

Foto: Neha, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Ikke egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Øst-Preussen

Farger


Finnes i alle rene farger

Gemytt


Fyrig, utholdende og intelligent.

Passer best for


Erfarne hestefolk. Er ofte for energiske for nybegynnere.

Beskrivelse


Trakehneren stammer fra Øst-Preussen som tidligere var en del av Tyskland. Rasen regnes derfor som tysk til tross for at dette området i dag ligger i Polen. Navnet på rasen kommer fra stutteriet der det hele startet; Trakehnen. Dette ble grunnlagt av Kong Friedrich Wilhelm I av Preussen i 1732. Her ble trakehneren avlet fram som kjørehest med den innfødte rasen schweiken som grunnlag.

Trakehneren var opprinnelig en sterk og kraftig hest, men på 1800-tallet ble den foredlet med innkrysning av blant annet engelsk fullblod og fullblodsaraber. Hesten de fikk etter denne innkrysningen var stor med mye kraft, men samtidig edel. Dette gjorde de for å få effektive ridehester til hæren, og under andre verdenskrig brukte tyskerne trakheneren som ridehest for kavaleriet.

Avlen av trakehneren er svært streng og nøye kontrollert ved hjelp av en graderingsmetode. I dag utmerker trakheneren seg i dressur, sprang og feltritt. Det sies at trakehneren er den letteste og edleste av varmblodsrasene, og den brukes ofte til foredling av andre varmblodsraser.

Helse


Trakehneren har ingen kjente genetiske lidelser.

Kilder
Susan Hellum, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.