Finsk hest


Klassifisering:
Hest
Høyde:
155 til 158 cm

Foto: Kallerna, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Finland

Farger


Hovedsakelig fuks, men kan ha de fleste rene farger

Gemytt


Snill, lærenem, godlynt

Passer best for


Nybegynner

Beskrivelse


Dette er Finlands eneste innfødte rase og siden 2007 har den finske hesten blitt regnet som landets nasjonalrase. Den finske hesten stammer fra finske ponniraser som siden ble krysset med kaldblods- og varmblodsraser.

Opprinnelig delte man rasen i to typer, en kraftig bygd trekkhest, og en lettere kjøre- og ridehest. I dag har man hele fire ulike utgaver av rasen; en lettbygd traver, en trekkhesttype, en ridehesttype og en ponniutgave. Den senere tiden har man fokusert særlig på avl av den lettere typen, og den moderne finske hesten er i dag liten, rask og energisk.

I 1907 opprettet man en egen stambok for rasen. På grunn av industrialiseringen av jordbruket raste antall dyr fra 400 000 registrerte i 1950 til 14 000 i 1987, men rasen overlevde på grunn av at den ble brukt til travløp, samt på grunn av dens allsidighet som gjør den til en ypperlig hobbyhest. I dag er rasen igjen svært populær i Finland.

Den finske hesten er en typisk allroundhest, og kalles ofte universalhest i hjemlandet. Den er arbeidsvillig, godlynt, har god helse og er utholdende.

Helse


Har god helse og oppnår ofte høy levealder.

Kilder
Susan Hellum, Pennygirl, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.