Nederlandsk varmblod (KWPN)


Klassifisering:
Hest
Høyde:
154 til 0 cm

Foto: Iselin Mysen

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Nederland

Farger


Alle rene farger

Gemytt


Villig, modig, ivrig og atletisk

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere, men konkurransehestene er ofte hetere og mer krevende å ri enn hobbyhestene.

Beskrivelse


Nederlandsk varmblod er en forholdsvis ny rase som ble på en tid hvor hesten hovedsakelig ble verdsatt for sin trekkraft. Rasen ble til ved å krysse to av de nasjonale nederlandske rasene, gelderlender og groningen. Denne krysningen ble så foredlet ved bruk av engelsk fullblod, og senere tilført både tysk og fransk blod. Resultatet ble en atletisk sportshest med gode bevegelser og kraftig bakpart, noe som er spesielt viktig for å få en god spranghest.

Nederlandske varmblodshester er registrert i Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) - den kongelige stamboken for varmblods i Nederland. Ut fra den opprinnelige arbeidshesten ble det dannet fire ulike avlsretninger, hver med sine egne avslmål og retningslinjer. Avhengig av blodslinje, bygningstrekk og egenskaper blir de nederlandske varmblodshestene registrert som spranghest, dressurhest, kjørehest eller som en tyngre gelderlendervariant.

KWPN har et strengt prestasjonsbasert avlsystem med vekt på eksteriør og bruksprøver som inkluderer sprang, feltritt og kjøring. Dette har sikret rasen suksess som internasjonal konkurransehest. Nederlandsk varmblods er, i tillegg til å være atletisk, kjent for å være ukomplisert å ha med å gjøre, samt arbeidsvillig og modig.

KWPN er en av de største stambøkene for sportshester, den har omtrent 30.000 medlemmer og hvert år fødes det rundt 12.000 nye føll. Det finnes ingen annen stambok som har produsert flere suksessfulle spranghester enn KWPN.

Av kjente spranghester som har tatt OL-medalje kan man nevne Royal Kaliber, Montender, MacKinley og senest Hickstead som ble kåret til årets hest i Canada i 2011. Nederlandske varmblodshester gjør det også godt på dressurbanen, og hingsten Moorlands Totilas holder for øyeblikket verdensrekorden for den høyeste dressurscoren oppnådd i Grand Prix Freestyle (dressur til musikk). Denne scoren oppnådde han med sin tidligere rytter Edward Gal i 2009.

Helse


Nederlandsk varmblods er som regel friske hester grunnet strukturert avl.

Kilder
Susan Hellum, KWPN - Royal Dutch Sport Horse, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.