Dalesponni


Klassifisering:
Ponni, kategori 1 (140 cm - 148 cm) Ponni, kategori 2 (130 cm - 140 cm)
Høyde:
0 til 142 cm

Foto: Umbertones, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Nord-England

Farger


Dalesponnien finnes hovedsakelig i svart og brun. I tillegg kan skimmel, lysebrun og brunskimmel forekomme, men disse fargene er mer sjeldne

Gemytt


Dalesponnien er snill, godlynt og fornuftig

Passer best for


Alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Dalesponnien stammer opprinnelig fra Nord-England hvor den var en god arbeidshest for fjellbøndene, både som pakkhest og til å trekke plog på åkeren. I tillegg ble den mye brukt som pakkhest i blygruvene.

Dalesponnien er nært beslektet med fellponnien og stammer, som denne, fra den nå utdødde gallowayponnien. De to rasene har også mange utseendemessige likhetstrekk, men dalesponnien er litt større. Den ligner en liten frieserhest, en rase som ble innført i Nord-England i romertiden.

På grunn av sitt mot, sin intelligens og hardførhet ble dalesponnien svært populær i militæret og ble brukt under begge verdenskrigene til å frakte artilleri. Dessverre gjorde dette at rasen holdt på å dø ut, og den er fortsatt listet som utrydningstruet. Det er registrert bare mellom tre hundre og fem hundre avlshopper i UK i dag.

Dalesponnien er sterk og stø på foten. Dette gjør at den til en flott barneponni, samtidig som voksne også kan ri den. Dalesponnien er derfor en ypperlig familieponni.

Dalesponnien er utholdende og viljesterk. Den er også god til å hoppe, og brukes i konkurranseridning. Den er vanligvis rolig i trafikken, og får ikke panikk i uventede situasjoner.

Helse


Dette er en sunn ponnirase men den er disponert for immunsvikt/anemi syndrom. Denne sykdommen kan du lese mer om her

I tillegg er den, som alle ponniraser, genetisk disponert for tre ulike lidelser som man tror er knyttet til samme gen. Disse tre lidelsene er man- og halekløe, kronisk forfangenhet (en betennelsestilstand i hoven) og RAO - recurrent airway obstruction (en luftveislidelse). Det er viktig å passe på at ponnien ikke blir fet, da dette øker risikoen for forfangenhet ytterligere.

Kilder
Susan Hellum, Dalespony.org, Horsetalk.co.nz, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.