Dartmoor ponni
Ponni, kategori 3 (107 cm - 130 cm) Høyde:
0 til 127 cm
Bruksområder
Opprinnelse
Sørvest-England
Farger
Finnes i alle farger unntatt flekkete og prikkete
Gemytt
Snill, fornuftig og aktiv ponnirase
Passer best for
Alle, også nybegynnere. Spesielt god til barn
Beskrivelse
Dartmoorponnien er oppkalt etter regionen den opprinnelig er fra i Sørvest-England. Rasen er svært gammel og den er nevnt i skrifter så tidlig som i år 1012. Dartmoorponnien ble brukt som kløvhest til gruvene ble stengt og var også en god arbeidskamerat for bønder i England. Opp gjennom tiden har rasen blitt tilført mye annet blod, blant annet fra fullblodsaraberen, welshen og den engelske fullblodsen.
Først i nyere tid har det blitt gjort arbeid for å bevare den renrasete dartmooren. Den ble stambokført for første gang i 1899.
Den lille, vakre ponnien er hardfør og sterk. Den fungerer godt i de fleste konkurransegrener innen ridning og kjøring. Dartmoorponnien er spesielt god som førstegangsponni for små barn fordi den er smal over ryggen, er rolig og har lette bevegelser for barn å sitte på. I tillegg har den et godt temperament.
I dag lever det fortsatt rundt 5000 halvville dartmoorponnier i nasjonalparken Dartmooor i England. De har kontakt med mennesker, men det er ikke tillatt for besøkende å mate de. For å lese mer om dartmoorponniene her kan du gå inn på Dartmoor nasjonalparks hjemmeside
Helse
Dartmoor ponnien er en hardfør rase. Likevel er den, som alle ponniraser, genetisk disponert for tre ulike lidelser som man tror er knyttet til samme gen. Disse tre lidelsene er man- og halekløe, kronisk forfangenhet (en betennelsestilstand i hoven) og RAO - Recurrent airway obstruction (en luftveislidelse). Det er viktig å passe på at ponnien ikke blir fet da dette øker risikoen for forfangenhet ytterligere.
Susan Hellum, Norsk Ponniavlsforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.
Hester
A
Angloaraber Appaloosa Araber
C
Connemara Curly
D
Dalesponni Dansk varmblod Dartmoor ponni Dølahest
E
Engelsk fullblod Exmoor ponni
F
Falabella Fellponni Finsk hest Fjording Fredriksborger Frieser
G
Gotlandsruss
H
Haflinger Hannoveraner Holsteiner
I
Islandshest
J
Jysk hest
K
Kaldblodstraver Kaspisk hest Knabstruper
L
Lipizzaner Lusitano
M
Morgan
N
Nederlandsk varmblod (KWPN) New forest ponni Nordlandshest/ lyngshest Nordsvensk hest Norsk varmblod
O
Oldenburger
P
Paint horse Percheronhesten PRE hest - pura raza espanola
Q
Quarterhesten
S
Selle francais Shagyaaraber Shetlandsponni Shirehest Sportsponni Spotted ponni Svensk ardenner Svensk varmblod
T
Tinkerhesten Trakehner
V
Varmblodstraver (standardbred, amerikansk traver)
W
Welsh cob (seksjon C og D) Welsh mountain (seksjon A) Welsh ponni (seksjon B) Wielkopolski, polsk varmblod