Dølahest
Hest Høyde:
148 til 155 cm
Bruksområder
Opprinnelse
Gudbrandsdalen i Norge
Farger
Døahest finnes i fargene svart, brun, rød, borket (brun med lysere flekker), blå (skimmel) og gul
Gemytt
Snill, fornuftig og rolig
Passer best for
Alle, også nybegynnere
Beskrivelse
Den norske dølahesten har sin opprinnelse i Gudbrandsdalen og generelt på Østlandet. Det er den største av de norske rasene, og den er relativt ung, det hevdes at rasen ble skapt først på 1800-tallet fra de lokale arbeidshestene i Gudbrandsdalen.
Rasen ble tidlig påvirket av utenlandsk blod ved innkrysning av danske og tyske hingster, samt noe engelsk fullblod. Likevel var det, på starten av 1900-tallet, sterk innavl av dølahest, og dette førte til mange uønskede egenskaper og helseproblemer. Heldigvis ble det dette oppdaget tidlig, og det ble gjort mange tiltak for å unngå at problemet skulle utarte seg. For eksempel har dølahesten åpen stambok mot norsk kaldblodstraver slik at det i enkelttilfeller er mulig å hente genetisk materiale der.
Dølahesten ble tidligere brukt som arbeidshest på gården. Mye av dette arbeidet er i dag erstattet av maskiner, og hesten utgjør ikke lenger noen vesentlig del av landbruket. Mer sportslige/hobbypregete bruksområder for dølahesten er derfor under utviklingen, og hvert år arrangeres det NM i bruk av døl som omfatter brukskjøring, presisjonskjøring og diverse rideøvelser. Dølahesten er dessuten aktuell i turistnæringen til bruk ved rideturer over fjellet eller kjøring.
Dølahesten har et naturlig aktivt trav, og dette ble utnyttet for å skape den norske kaldblodstraveren på 1800-tallet. Mange bruker begrepene lettdøl og tungdøl, men dette er bare andre ord for kaldblodstraver og dølahest. For å lese mer om dølahesten kan du gå inn på hjemmesiden til Landslaget for Dølahest.
Helse
Dølahesten er disponert for draktbruskforbeining, det vil si at brusken rundt hovbeinet forbeines. Man ser også ofte tilfeller av sabelbein som vil si at knokkelen fra framkne og til hov er buet.
Susan Hellum, Landslaget for Dølahest, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.
Hester
A
Angloaraber Appaloosa Araber
C
Connemara Curly
D
Dalesponni Dansk varmblod Dartmoor ponni Dølahest
E
Engelsk fullblod Exmoor ponni
F
Falabella Fellponni Finsk hest Fjording Fredriksborger Frieser
G
Gotlandsruss
H
Haflinger Hannoveraner Holsteiner
I
Islandshest
J
Jysk hest
K
Kaldblodstraver Kaspisk hest Knabstruper
L
Lipizzaner Lusitano
M
Morgan
N
Nederlandsk varmblod (KWPN) New forest ponni Nordlandshest/ lyngshest Nordsvensk hest Norsk varmblod
O
Oldenburger
P
Paint horse Percheronhesten PRE hest - pura raza espanola
Q
Quarterhesten
S
Selle francais Shagyaaraber Shetlandsponni Shirehest Sportsponni Spotted ponni Svensk ardenner Svensk varmblod
T
Tinkerhesten Trakehner
V
Varmblodstraver (standardbred, amerikansk traver)
W
Welsh cob (seksjon C og D) Welsh mountain (seksjon A) Welsh ponni (seksjon B) Wielkopolski, polsk varmblod