Fellponni


Klassifisering:
Ponni, kategori 2 (130 cm - 140 cm)
Høyde:
0 til 142 cm

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Nord-England

Farger


Hovedsakelig svarte, men også brun og mørkebrun samt noen skimler. Det er ønskelig med minst mulig hvite avtegn.

Gemytt


Våken, livlig og robust

Passer best for


Alle, også nybegynnere.

Beskrivelse


Fellponnien stammer fra Nord-England, nærmere bestemt Cumberland og Westmorland. Fellponnien er nært beslektet med dalesponnien og stammer som denne fra den nå utdødde galloway ponnien. De to rasene har mange likhetstrekk når det gjelder utseende, men fellponnien er noe mindre og dessuten lettere bygd enn dalesponnien. De to ble først skilt fra hverandre offisielt i 1916.

I starten var stamboken til fellponnien dominert av brune hester, mens det i dag er mest vanlig med svarte. Man ser likevel noen brune og grå eksemplarer av rasen. Fellponnien er kjent for å være tøff, sterk og stø på foten.

Fellponnien ble tidligere brukt som kløvhest til transport av bly og kull. Den er i dag en populær kjøreponni. Den er også er veldig god som turhest fordi den er fotsikker og smidig. Den er kjent for å ha spesielt gode gangarter som gir rytteren en komfortabel ridetur.

Det finnes noen få registrerte fellponnier i Norge. For å lese mer om fellponnien kan du gå til The Fell Pony Society

Helse


Dette er en sunn ponnirase men den er disponert for immunsvikt/anemi syndrom. Denne sykdommen kan du lese mer om her

I tillegg er den, som alle ponniraser, genetisk disponert for tre ulike lidelser som man tror er knyttet til samme gen. Disse tre lidelsene er man- og halekløe, kronisk forfangenhet (en betennelsestilstand i hoven) og RAO - Recurrent airway obstruction (en luftveislidelse). Det er viktig å passe på at ponnien ikke blir fet da dette øker risikoen for forfangenhet ytterligere.

Kilder
Susan Hellum, The Fell Pony Society, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.