Fredriksborger


Klassifisering:
Hest
Høyde:
161 til 169 cm

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Danmark

Farger


Fuks, ofte med lingul man og hale

Gemytt


Snill, lærenem, godlynt

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere, men konkurransehestene er ofte hetere og mer krevende å ri enn hobbyhestene.

Beskrivelse


Fredriksborgeren stammer fra Danmark hvor de ble avlet opp ved det kongelige stutteri i Fredriksborg. Den har vært Danmarks nasjonalrase siden 1960.

Rasen bygger på importerte hester fra spania krysset med innfødte danske stridshester. På stutteriet avlet de på 1700-tallet fram to typer av fredriksborgeren, en lettere ridetype og en tyngre kjøretype. Kjørehestene måtte være av samme farge og høyde siden de skulle kjøres i matchende spann. Fredriksborgeren ble foredlet ved hjelp engelsk fullblod og ble selv en hyppig brukt foredler av andre raser.

Fram til 1830-tallet gikk antall fredriksborgere i Danmark gradvis ned, mye på grunn av eksport til andre land. Det kongelige stutteriet stengte i 1849, men noen enkeltpersoner fortsatte avlen og på 1900-tallet økte interessen for rasen igjen.

Fredriksborgeren er i dag en populær ride- og kjørehest i flere land, selv om den regnes som relativt sjelden sammenlignet med mange andre raser. Den har et godt temperament, er energisk og har smidige gangarter, gjerne med høye framknebevegelser.

Helse


Fredriksborgeren har ingen kjente genetiske lidelser.

Kilder
Susan Hellum, Pennygirl, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.