Haflinger


Klassifisering:
Hest Ponni, kategori 1 (140 cm - 148 cm) Ponni, kategori 2 (130 cm - 140 cm)
Høyde:
136 til 150 cm

Foto: Matthias Walther, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Østerrike

Farger


Alle nyanser av fuks med hvit eller lingul man og hale.

Gemytt


Villig, snill og rolig

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Haflingeren stammer fra fjellene i Sør-Tyrol i Østerrike, og den har fått navnet sitt fra landsbyen Hafling. Denne byen ligger i dag i Nord-Italia. Rasen kalles også for avalignese som er det italienske navnet for Hafling.

De syv blodslinjene vi har i dag kommer alle fra samme stamfar, en hingst ved navn 249 Folie. Denne hingsten var sønn av en halvaraber og en innfødt tyrolerhoppe. Haflingeren har i lang tid vært et viktig transportmiddel, og etter hvert ble fjellbønder oppfordret til å avle på disse trygge kløvhestene for militæret. Dette var starten på en frukbart samarbeidsprosjekt mellom landbruksdepartementet og militæret.

I 1904 ble en felles avlstasjon opprettet. Haflingerforeningen i Østerrike har i tillegg en fellesseter for unghingster i alpene, samt en egen oppdretterstasjon, hvor oppdrettere kan få sine unghester trent.

Det finnes totalt 22 nasjonale registre, disse er alle med i den internasjonale haflingerforeningen, World Haflinger Federation (WHF) som kontrollerer rasestandarden.

Den første haflingeren kom til Norge på 1980-tallet og det er i dag rundt 150 av rasen her i landet. Selv om haflingeren i dag er spredd over hele verden er det fortsatt flest avlsdyr i Østerrike. Haflingeren er en liten, hardfør og trygg hest som er svært allsidig.

Den første hesten som noen gang ble klonet var haflingerhoppen Prometea. Hun ble klonet fra en hoppes hudceller og ble født 28 mai 2003 som et friskt, lite føll. Hun ble inseminert og var den første klonede hesten som fikk avkom.

Helse


Haflingeren er en sunn og sterk rase

Kilder
Susan Hellum, Norsk Haflingerforening på Facebook, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.