Holsteiner


Klassifisering:
Hest
Høyde:
163 til 173 cm

Foto: Biso, Wikimedia Commons

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Egnet til Sprang
Egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Tyskland

Farger


Finnes i alle rene farger

Gemytt


Modig, arbeidsvillig og snill

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere, men konkurransehestene er ofte hetere og mer krevende å ri enn hobbyhestene.

Beskrivelse


Holsteineren regnes for å være den aller eldste av varmblodsridehestene. Rasen har eksistert i Nord-Tyskland, i regionen Schleswig-Holstein, i over syv hundre år. Holsteineren var opprinnelig en kjørehest, og rasen var allerede på femtenhundretallet begynt å bli populær rundt om i Tyskland.

Holsteineren er grunnlagt på en blanding av tysk, spansk og orientalsk blod, som ga en kraftig og pen hest. Senere ble blodslinjer fra den nå utdødde rasen Yorkshire Coach Horse tilført. Dette ga rasen lengre steg og bedre bevegelser. I tillegg ble holsteineren edlere og hurtigere ved innkrysning av engelsk fullblod.

Etter andre verdenskrig valgte man å foredle rasen ytterligere, og resultatet ble en allsidig og atletisk sportshest.

Holsteineren er i dag en førsteklasses konkurransehest som utmerker seg både på dressurbanen, sprangbanen og i terrenget. I tillegg har den stor suksess i kjørekonkurranser. Rasen er svært utbredt og utgjør seks prosent av den europeiske hestepopulasjonen.

Ifølge det internasjonale rytterforbundet; Fédération Equestre Internationale (FEI), er holsteineren den tredje mest suksessfulle hesterasen i sprangridingskonkurranser.

Holsteineren regnes for å være en stødig, modig og trygg hest som du kan stole på, men gemyttet avhenger selvsagt av avlslinjene. Hesten er også gjerne glad i mennesker, sosial, klok og lett å trene.

Helse


En sterk hesterase med få helseproblemer. Konkurransehester kan være utsatt for seneproblemer.

Kilder
Susan Hellum, Animal World, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.