Islandshest
Hest Høyde:
128 til 145 cm
Bruksområder
Opprinnelse
Island
Farger
Finnes i alle farger
Gemytt
Arbeidsvillig, rolig og klok.
Passer best for
Passer for alle, også nybegynnere
Beskrivelse
Islandshesten er en av verdens reneste raser, og det sies at den ikke har fått tilført fremmed blod på nesten tusen år. Den er, som navnet tilsier, fra Island. Hit kom den med norske vikinger i år 874. Islandshesten stammer med andre ord fra en norsk hesterase og den er nært beslektet med den norske fjordingen. I dag finnes det ca 70 000 individer av rasen på Island.
Islandshesten er utrolig hardfør og utholdende. Dette skyldes de harde levevilkårene rasen har utviklet seg under, og rasen har overlevd flere naturkatastrofer, deriblant et stort vulkanutbrudd i 1780.
Islandshesten kjennetegnes ved sine to særegne gangarter, tølt og pass. Disse gangartene har den i tillegg til de tre vanlige - skritt, trav og galopp. Tølt er en firtaktig gangart uten svevemoment, noe som gjør det svært behagelig for rytteren å sitte på. Pass er en totaktig gangart med svevemoment hvor forbein og bakbein på samme side flyttes framover samtidig, og pass kan gå raskere enn galopp ved veddeløpstempo. Det arrangeres egne gangarstskonkurranser for islandshester.
Islandshesten kom til Norge i 1960. Den norske avlen av rasen er av høy kvalitet, og har produsert flere avkom som har gjort det godt i internasjonale gangartskonkurranser. Flesteparten av de rundt 8000 islandshestene vi har i Norge brukes hovedsakelig som familiehest og turhest.
Det har mest sannsynligvis ikke vært noe import av hester til Island siden 1200-tallet, unntaket var en norsk fjording på begynnelsen av 1900-tallet i forbindelse med et eksperiment. Den første loven vi vet om med forbud av import av hest ble først innført i 1882. Islandshester som i dag bli eksportert fra Island kan derfor aldri tas med tilbake. Dette gjelder også konkurransehester som for eksempel har reist for å være med i VM eller EM eller andre store konkurranser.
Helse
Disponert for sommereksem og spatt. Islandshester lever ofte lenge.
Susan Hellum, Norsk Islandshestforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.
Hester
A
Angloaraber Appaloosa Araber
C
Connemara Curly
D
Dalesponni Dansk varmblod Dartmoor ponni Dølahest
E
Engelsk fullblod Exmoor ponni
F
Falabella Fellponni Finsk hest Fjording Fredriksborger Frieser
G
Gotlandsruss
H
Haflinger Hannoveraner Holsteiner
I
Islandshest
J
Jysk hest
K
Kaldblodstraver Kaspisk hest Knabstruper
L
Lipizzaner Lusitano
M
Morgan
N
Nederlandsk varmblod (KWPN) New forest ponni Nordlandshest/ lyngshest Nordsvensk hest Norsk varmblod
O
Oldenburger
P
Paint horse Percheronhesten PRE hest - pura raza espanola
Q
Quarterhesten
S
Selle francais Shagyaaraber Shetlandsponni Shirehest Sportsponni Spotted ponni Svensk ardenner Svensk varmblod
T
Tinkerhesten Trakehner
V
Varmblodstraver (standardbred, amerikansk traver)
W
Welsh cob (seksjon C og D) Welsh mountain (seksjon A) Welsh ponni (seksjon B) Wielkopolski, polsk varmblod