Jysk hest


Klassifisering:
Hest
Høyde:
153 til 163 cm

Foto: Malene Thyssen, Wikimedia Commons

Bruksområder


Ikke egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Ikke egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


Danmark

Farger


Hovedsakelig fuks med lingul man og hale

Gemytt


Rolig, arbeidsvillig og tillitsfull

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Denne arbeidshesten har sine røtter fra Jylland i Danmark. Opprinnelig stammer den jyske hesten fra den forhistoriske skogshesten, og fra denne ble en kraftig krigshest utviklet på 1100-tallet. Den moderne utgaven av rasen ble dannet først på 1860-tallet da en engelsk hingst ble krysset med jyske hopper. Denne hingsten var en krysning mellom shirehest og suffolk punch, og disse to rasene har derfor hatt mye innflytelse på utviklingen av dagens jyske hest. I tillegg ble det også krysset inn cleveland bay- og fredriksborgerblod.

Den jyske hesten er stor og tung med god trekkevne. Den er i tillegg snill og tillitsfull, og har ikke minst god arbeidsvilje.

Tidlig på 1900-tallet var rasen svært populær og den jyske hesten ble brukt som arbeidshest både i byen og på landet. I løpet av midten og slutten av 1900-tallet gikk antall individer i midlertidig jevnt nedover grunnet mekaniseringen av jordbruket.

Den jyske hest blir fremdeles brukt som trekkhest i Danmark, blant annet av bryggeriet Carlsberg som begynte å bruke rasen til å trekke bryggerivogner i 1928. På det meste eide Carlsberg bryggerier 210 hester. I dag eier de rundt 15 jyske hester som brukes til å trekke bryggerivogner i Københavns gater.

På verdensbasis finnes det kun noen hundre av rasen, og det er derfor satt i gang et verneprogram for å bevare den jyske hesten. I Norge finnes det noen få eksemplarer av den jyske hesten.

Helse


Den jyske hesten har ingen kjente genetiske lidelser

Kilder
Susan Hellum, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.