Paint horse


Klassifisering:
Hest Ponni, kategori 1 (140 cm - 148 cm)
Høyde:
145 til 165 cm

Bruksområder


Egnet til Hobbyridning
Ikke egnet til Dressur
Ikke egnet til Distanse
Ikke egnet til Kjøring med vogn
Ikke egnet til Galopp
Ikke egnet til Sprang
Ikke egnet til Feltritt
Egnet til Western
Ikke egnet til Trav

Opprinnelse


USA

Farger


Paint hesten kan ha hvilken som helst farge med et minimumsinnslag av hvitt

Gemytt


Intelligent, arbeidsvillig og godlynt

Passer best for


Passer for alle, også nybegynnere

Beskrivelse


Det er mange misforståelser rundt utrykkene paint og pinto. Pinto er ikke en rase, men en betegnelse på en flekkete hest uansett rase. Paint er derimot en egen rase, og en painthest er en hest som er stambokført i The American Paint Horse Association (APHA).

I mange år var hester med for mye hvitt svært uønsket i quarterhestavlen, og det var ikke uvanlig at de ble slått i hjel allerede som nyfødte, eventuelt solgt til sirkus eller som paradehester til rodeoer. På midten av 1950-tallet ble en del folk oppmerksomme på nettopp dette, og satte i gang arbeidet med å hente inn flekkete hester av rene quarter hest-stammer.

I 1962 ble American Paint Horse Association grunnlagt, og den er i dag USAs nest største avlsregistert basert på hvor mange hester som registreres hvert år. Hjemmesiden til American Paint Horse Association finner du her.

Paint horse er en typisk kveghest av type, hurtig og sterk. Den er svært allsidig og brukes både til westernridning og til engelsk ridning som dressur og sprang.

Helse


Paint horse er genetisk disponert for en lidelse kalt white foal syndrome eller lethal white syndrome. Føll som blir født med denne sykdommen bør avlives kort tid etter fødsel. Hvis ikke vil de dø innen et par dager på grunn av komplikasjoner som følge av en underutviklet tarm.

Andre genetiske lidelser hos paint horse er muskelsykdommen hyperkalemisk periodisk paralyse (HYPP), samt hereditary equine regional dermal asthenia (HERDA), som er en hudsykdom. Man ser også tilfeller av muskellidelsen Polysaccharide storage myopathy (PSSM).

Kilder
Susan Hellum, Norsk Paintforening, bøkene Hesten i vår tid (Tun Forlag) av H. K. Dahle, H. P. Eriksen, S. Hellum, K. Hustad, B. Iversen, T. Knævelsrud, T. Kvam, H. Nybråten, R.H. Pedersen, V. Thune, O. Vangen, og Våre hester (Tun Forlag) av Deborah Frowen, og Hester, 100 rasers opprinnelse og særtrekk (Aschehoug forlag) av M. C. Harris og N. J. Swinney og nettstedene Wikipedia.org, Store Norske leksikon og Animal-world.