Australsk undulat


Gruppe: Ekte papegøyer Levealder: 10 til 15 år Størrelse: 30-40 g

Foto: Craig Patten, Wikimedia Commons

Gemytt


Aktiv og nysgjerrig, trenger mye leker og sosial kontakt, ellers kjeder den seg fort og blir rastløs. Australske undulater trives mye bedre hvis de er minst to, og gjerne en hel flokk, da de lever i flokk i det fri. To hanner går fint sammen, men ikke to hunner.

Farger


En rekke ulike fargekombinasjoner finnes i dag etter avl. Opprinnelig farger er grønn og gul.

Beskrivelse


Hannfuglens nebbvorte er som regel blå, mens hunnfuglens nebbvorte som oftest er brun. Det er avlet frem en annen undulatart kalt engelsk undulat, eller utstillingsundulat. Disse er mye større og har en annen hodefasong enn australsk undulat.

Opprinnelse


Undulater lever vilt i Australia. og har vært holdt i fangenskap i Europa siden 1840. Da skal de første, levende undulatene ha kommet hit med båt, og det ble raskt populært å holde undulater i bur. Allerede i 1894 innførte regjeringen i Australia et forbud mot å eksportere undulater til Europa, et forbud som fortsatt gjelder. Innen forbudet kom, var det allerede så mange undulater i Europa at man ikke lenger trengte å importere ville fugler fra Australia.

Helse


Undulater kan bli syke som følge av feilernæring, og kan rammes av parasitter som trichomonas og midd. Andre hyppige helseplager er krobetennelse, lange negler og nebb, leverforfetting, fransk felling, doble fjær, gikt, klamydia, soppinfeksjon (megabakterier), mykoplasma, egglederbetennelse og kreft.

Spesielle miljøkrav


Trenger god plass til å fly på, i tillegg til mange leker for å holde seg i aktivitet. Bør ikke holdes alene. Mange gir undulaten speil for at den skal holde seg selv med selskap, men mange undulatkjennere fraråder dette, og hevder at det kan bidra til økt ensomhet for fuglen, fordi den ikke får noe respons fra speilet.

Undulaten er en livlig fugl som liker å ha støy rundt seg. Ha gjerne på radio når den er alene. Hannene er mer støyende enn hunnene.

For å få fuglen tam, kreves det tålmodighet og mye kontakt. Husk at en undulat er en skjør skapning som ikke tåler hardhendt behandling.

Buret bør være stort, slik at fuglen kan fly fra pinne til pinne. Bruk heller naturlige pinner enn pinner med slipestein, da disse kan skade fuglens klør. Bygg gjerne et stort bur av netting, der du kan holde flere fugler sammen, og gjerne et utebur om sommeren. Fuglebur må plasseres slik at de ikke står i trekk, eller at de blir overopphetet av sol. Når fuglen flyr løs inne, må det alltid være en person tilstede, som kan passe på at fuglen ikke skader seg, setter seg fast bak skap og lignende, eller biter på ledninger, giftige planter, og så videre.

Erfaring


Nybegynner

Lett å trene?


Lett/middels

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, Mattilsynets brosjyre Veiledning ved hold av undulat, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.