Rosenhodet dvergpapegøye


Gruppe: Kjærlighetsfugl Levetid: Ca. 20 år Størrelse: 40-70 g

Foto: Daniel Ramirez, Wikimedia Commons

Gemytt


Kan være aggressiv og knytter seg ofte til bare 1 annen, enten det er et menneske eller en annen fugl. Det kan hende de ikke går overens med andre fugler, det være seg andre arter eller en av samme art. Gir lyd fra seg hele dagen.

De har en morsom personlighet og er lettere å temme enn andre kjærlighetsfugler. De er ikke så gode på tale, men de kan etterligne lyder og plystring.

Farger


Opprinnelig: grønn fjærdrakt, ferskenfarget ansikt og blå stjert. I fangenskap har det oppstått mange andre fargekombinasjoner.

Beskrivelse


De fleste lærer seg aldri å snakke, men kan herme etter plystrelyder og andre lyder. Er svært glad i å rive opp papir. Lettere å temme enn de andre kjærlighetsfuglene.

Det er en veldig vanlig fugl å ha i fangeskap på grunn av den lille størrelsen og enkel omsorg. De bør være alene eller i par. Den knytter seg veldig til ett individ - fugl eller menneske, noe som kan påvirke forholdet den har til andre fugler eller menensker. Den er 17-18 cm lang.

Opprinnelse


Sørvest-Afrika

Helse


Er veldig god til å skjule sykdom. Dersom symptomer opptrer er den veldig syk! Feilernæring, spesielt vitamin A- og kalsium-mangel. Beak and feather disease (virus), bakterieinfeksjo, soppinfeksjon.

Spesielle miljøkrav


Trenger god plass til å bevege seg på. Elsker å klatre og trenger leker for å holde seg i aktivitet.

Det naturlige habitatet er åpent, tørt landskap i sør-vest Afrika.

Erfaring


Nybegynner

Lett å trene?


Middels

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, avianweb.com, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.