Liten gultopp kakadue


Gruppe: Kakaduer Levealder: 40 til 65 år Størrelse: 350 g

Foto: Victor Soares, Microstock

Gemytt


En hengiven og kjærlig fugl som trenger sin eiers fulle dedikasjon og oppmerksomhet. En intelligent fugl. Kan lett bite. Veldig høylydt. Lærevillig. Den hermer lyder og er flink til å håndtere redskaper.

Farger


Hvit fjærdrakt. Svart nebb. Gul kam.

Beskrivelse


Arten vi helst være sammen med eierne sine hele tiden, og krever derfor en del tid og oppmerksomhet. En veldig aktiv fugl som trenger mye trening for å opprettholde helsen. Dersom eierne klarer å tilfedstille behovene til kakaduen, vil de få et flott kjæledyr med ubetinget kjærlighet.

Arten er nå utrydningstruet. Mellom 1980 og 1992 ble over ett hundre tusen fugler av arten lovlig eksportert fra Indonesia, og nå er stammen nede i bare om lag syv tusen eksemplarer.

Fuglen lever også vilt i storbyen Hong Kong. Angivelig skal fuglene stamme fra burfugler som gjennom årene er blitt satt fri. En historie som ofte fortelles i byen, ifølge Wikipedia, er at den daværende britiske guvernør sir Mark Aitchison Young slapp løs hele guvernørresidensens burfuglsamling i timene i forkant av at byen overga seg til japanske tropper i desember 1941.

Arten blir ofte feilaktig tatt for å være den større arten Gultoppkakadue. Gultoppkakaduen mangler den lysgule fargen i kinnene som liten gultopp kakadue har. Liten gultopp kakadue er 34 centimeter lang.

Opprinnelse


Indonesia og Øst-Timor

Helse


Soppinfeksjon, adferdsproblemer dersom ikke behovene er møtt, virusinfeksjoner, blodparasitter, beak and feather disease, kloakkprolaps er kjente helseproblemer.

For å unngå atferdsproblemer som tygging og plukking av egne fjær må eiere gi fuglen masse oppmerksomhet og leker.

Spesielle miljøkrav


Som de andre kakaduene er dette ikke en burfugl. Den trenger stor plass og mye mental stimuli.

Den bør ha tilgang til vann slik at den kan bade. I tillegg er den en "tygger" og må ha noe å tygge på, gjerne tyggeleker som er fuglesikret (laget av riktig tre og skinn). På grunn av fuglens aktive natur bør den få tre til fire timer utenfor buret hver dag. Dietten til liten gultopp kakadue består hovedsakelig av frø, knopper, frukt, nøtter og urteplanter.

Erfaring


Krever erfaring.

Lett å trene?


Middels/vanskelig.

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, www.parrots.org, birds.about.com, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.