Rød-frontet kakariki


Gruppe: Parakitter Levealder: 10 til 15 år Størrelse: 70 g

Foto: Farinoz, Microstock

Gemytt


En svært aktiv fugl som ikke kan holdes i et vanlig fuglebur. Det sies at ethvert bur vil bli for lite for kakarikien, ettersom den trenger svært mye mosjon, altså å få fly. Det anbefales ikke å holde kakarikier i noe annet enn aviarier (store bur), og at de i tillegg må få komme ut av aviariumet for å fly. Fuglen blir lett stresset, men er vennlig og leken. Den er middels god til å prate, men liker ikke å bli tatt på. Fuglen liker å være i bevegelse hele tiden. Forvent ikke et øyeblikks fred når den er ute av avariet, da vil den være over hele huset, hele tiden.

De er utadvente og nysgjerrige, og liker å bli med eierne på det de gjør.

Farger


Fjærdrakten er grønn. Pannen og en stripe bak øynene er rød. Finnes flere fargemutanter i fangenskap, blant annet gul fjærdrakt.

Beskrivelse


Observeres fritt i par eller små grupper i tretoppene. Den blir 27-29 cm lang.

Opprinnelse


Kakarikiene stammer fra New Zealand.

Helse


Mottagelig for soppinfeksjon. Er nysgjerrige, så kan spise giftige matvarer.

Spesielle miljøkrav


Den spiser blader, knopper, blomster, frø, frukt, bær, nøtter og andre deler av planter. Den elsker å klatre, så ha stiger, tau og husker tilgjengelig. Ettersom fuglen er så aktiv, også når den spiser, så forvent en del søl rundt buret. Maten vil fyke alle veier.

Kakarikien trenger å få fly i flere timer hver dag. Sørg for at den har nok plass å fly på utenfor buret, og ikke minst, sikre huset for å unngå ødeleggelser. Den liker også å bade, så fuglebad bør være tilgjengelig.

Erfaring


Krever erfaring.

Lett å trene?


Vanskelig

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, Kakariki as pet, rightpet.com, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.