Stor gultoppkakadue


Gruppe: Kakaduer Levealder: 40 til 60 år Størrelse: 350-500 g

Foto: Sarah Ackerman, Wikimedia Commons

Gemytt


Elsker å bite. Er høylydt så passer ikke i leilighet. En sjarmerende fugl med mye energi. Kan bli svært aggressive i parringssesong. Intelligente og ofte treningsvillige. De kan synkronisere bevegelse med rytme i musikk. Nysgjerrige og fulle av tiltak og rampestreker.

Farger


Hvit fjærdrakt. Lyseblå ring rundt øynene. Gultoner i undervingene og halen. Toppen er gul.

Beskrivelse


Lager mye lyd, men er dårlig til å prate.

Er ansett som et krevende kjæledyr som krever en dedikert eier. De produserer et fint pudder for å gjøre seg selv vanntette, fremfor olje som de fleste andre fuglearter produserer. Arten blir ofte forvekslet med den mindre arten Gultoppkakadue.

Stor gultoppkakadue er naturlig både intelligent og veldig nysgjerrig.

Årsaken til toppen på hodet er kommunikasjon - hvis den er reist indikerer det at kakaduen viser seg for sin partner, beskytter sitt territorium eller flokken, eller den kan utvise nysgjerrighet, spenning, overraskelse eller frykt. Når toppen er reist kan det også være en advarsel mot å ta på dem. Når toppen ligger nede indikerer dette avslappethet, vennlighet og at den er åpen for tilnærming. De har en totale lengde på 44-55 cm.

Opprinnelse


Ny-Guinea

Helse


Soppinfeksjon, adferdsproblemer dersom ikke behovene er møtt, virusinfeksjoner, blodparasitter, beak and feather disease, kloakkprolaps.

Spesielle miljøkrav


Som de andre kakaduene er ikke dette heller en burfugl. Den trenger stor plass og mye mental stimuli.

De er selskapelige fugler, og liker å danne store flokker. I det ville spiser de hovedsaklig diverse frø, korn, bær fruktblomster så vel som små insekter. De trenger mye aktivitet og trening fra tidlig alder.

Erfaring


Krever erfaring

Lett å trene?


Middels/Vanskelig

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, avianweb.com, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.