Brunkinnet conure


Gruppe: Konurer Levealder: 20 til 30 år Størrelse: 68-84 g

Foto: Genes Luna, Wikimedia Commons

Gemytt


Lager moderat til mye lyd. Er generelt lite god til å prate. Er vennlige og kjærlige, og intelligente og aktive.

Conuren kan bli svært tam, men er kjent for å være modig og uredd. Den kan for eksempel bite hardt om den blir skremt. Mens de aller fleste fugler sover sittende, ligger conuren på ryggen og sover, eller på siden, den kan også sitte på rumpa. Den bør derfor ha mulighet til å legge seg ned i et beskyttet, lite sted, som f eks en hule eller lignende. Rasen vil ha mye oppmerksomhet fra eieren sin, og mange liker å følge eieren rundt i huset, også inn i dusjen! De er generelt glad i vann.

Farger


Fjærdrakten er hovedsaklig grønn, med rød flekk på magen. Gulgrønt bryst, side og hals. Brun rundt ørene og rød på undersiden av halefjærene. Svart nebb.

Beskrivelse


Lager en del lyd, men minst av alle conurene. Det finnes fjorten subarter. Conuren er liten, og blir omtrent 25 centimeter lang.

Opprinnelse


Nordøst-Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay.

Helse


Blødersyndrom, fjærplukking, virusinfeksjoner og PDD (nevropatisk gastrisk dilatasjon), en sykdom som finnes hos burfugler. Canurer bør ikke få frø, da en diett bestående av frø påvirker deres risiko for blodsykdom negativt. De bør derfor ikke få mye frø, og bør i stedet fôres med en blanding av grønne bladgrønnsaker, pellets og frukt.

Spesielle miljøkrav


Trenger mange leker og klatremuligheter. I tillegg trenger den god plass å fly på.

Erfaring


Bør ha litt erfaring

Lett å trene?


Lett/middels

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, www.akvasia.no/Papegoyer, www.parrots.org, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.