Hyasintara


Gruppe: Araer Levealder: 55 til 80 år Størrelse: 1200-1700 g

Foto: Hotshotsworldwide, Microstock

Gemytt


En svært populær, men sjelden selskapsfugl. Hysasintaraen lager generelt mye lyd, men mindre enn andre araer. Er nysgjerrige og godtroende. Er vennlige, men i parringssesongen kan den være aggressiv mot eier. Går bra overens med andre araer.

Den er flink til å prate og til å etterligne lyder. Er ettertraktet som selskapsfugl fordi den er svært tålmodig og kontaktsøkende.

Farger


Fjærdrakten er helt blå; lysere øverst og mørkere på vingene. Nebbet er stort, sort og krummet. Den har to fjærløse områder i ansiktet; den karakteristiske gule ringen rundt øynene, og et gult område rundt undernebbet.

Beskrivelse


Den største flygende papegøyearten som finnes. Den har lett for å bli veldig avhengig av eieren, og kjent for sen utvikling av selvstendighet. Kan bli opptil 100 cm lang fra toppen av hodet til ytterst på halestjerten. Fuglen liker å bade.

Opprinnelse


Sentralt og øst i Sør-Amerika, fortrinnsvis i Brasil, og langt øst i Bolivia samt i Paraguay. Antallet ville hyasantaras er gått kraftig tilbake, og det skal nå bare finnes et sted mellom 2500 og 5000 ville fugler igjen, ifølge nettstedet Hyacintmacaw.org. Årsaken til at bestanden nå er såpass liten er at den er svært ettertraktet som selskapsfugl, og kan selges i USA for så mye som ti tusen dollar, og at lokale, indianske stammer har fanget den for å bruke fjærene til pynt, blant annet i hodeplagg. Videre har avskoging og skogbranner bidratt til at fuglen har fått mindre områder å hekke i. Fuglen er nå fredet, men fortsatt pågår ulovlig jakt.

Helse


Soppinfeksjon, adferdsproblemer dersom ikke behovene er møtt, kronisk bihulebetennelse, innsunket øye-syndrom, tåproblem, nyreskade, virusinfeksjoner bl.a. i kloakken.

Spesielle miljøkrav


Trenger store områder å fly på.

De spiser hovedsakelig nøtter og frø i naturen, og kan knekke skallet på harde nøtter som kokosnøtter. Hvis det ikke er tilgang på nøtter, spiser den frukt og grønnsaker. Den trenger stort bur, leker, vann og mat tilgjengelig hele tiden.

Erfaring


Krever erfaring

Lett å trene?


Middels/Vanskelig

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, hyacinthmacaw.org, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.