Svarthodet dvergpapegøye


Gruppe: Kjærlighetsfugl Levealder: 15 til 20 år Størrelse: 40-60 g

Foto: Farinoza, Microstock

Gemytt


Kan holdes i par eller alene, krever mer oppmerksomhet dersom de holdes alene. Kan være aggressiv mot andre fugler og kjæledyr.

Den kan være territoriell og hakkete - så de må tidlig lære hvem som er sjefen. Den er relativt stille i forhold til andre papegøyer. De er lette å temme og er svært vennlige etter sosialisering.

Farger


Grønn kropp, svart hode. Gul krage. Gult bryst. Rumpen er grå-blå. Halen er grønn. Oversiden av vingene er mørkegrønn, undersiden er lysere. Flyvefjærene er svarte. Andre fargekombinasjoner finnes i fangenskap.

Beskrivelse


Er glad i å rive opp papir. De fleste lærer seg aldri å snakke, men kan herme etter plystrelyder og andre lyder.

Blir omtrent fjorten cm lang.

Opprinnelse


Nordøst-Tanzania, Burundi, Kenya

Helse


Er veldig god til å skjule sykdom. Dersom symptomer opptrer er den veldig syk! Feilernæring, spesielt vitamin A- og kalsium-mangel. Beak and feather disease (virus), bakterieinfeksjo, soppinfeksjon.

Spesielle miljøkrav


Trenger god plass til å bevege seg på. Elsker å klatre og trenger leker for å holde seg i aktivitet. Trenger gode bademuligheter.

Arten er kjent for å flykte hvis den får mulighet, så eiere må passe på å lukke enhver åpning når fuglen får fly fritt utenfor buret - noe den må få lov til. Dietten bør bestå av pellets, bladgrønnsaker, frømiks av høy kvalitet

Erfaring


Nybegynner

Lett å trene?


Middels

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, birdchannel.com, lovebirds.co.nz, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.