Lyserød Ara


Gruppe: Araer Levealder: 30 til 50 år Størrelse: Ca 1000 g

Foto: D. Coetzee, Wikimedia Commons

Gemytt


Er intelligente. Lager mye og høy lyd, og biter på alt som kan bites på, enten det er møbler, ledninger eller eier. Kan være veldig sta til tider. Ikke anbefalt å ha dem sammen med andre fuglearter. Vil som regel binde seg til 1 eier.

Noen av de kan lære å snakke, men de fleste araene har begrensede talekapasiteter. De kan derimot etterligne lyder, og har et stort lyd-repertoar i utgangspunktet for å kommunisere med andre araer.

Farger


Fjærdrakten er i all hovedsak rød, men halefjærene er lys blå. Fjærne på vingene er i tillegg gul og mørk blå. Undersiden av vingene er mørk rød.

Beskrivelse


Nasjonalfuglen til Hondurras. De har èn partner hele livet.

Lyserød Ara er en av 17 ara-arter. Som kjæledyr trenger fuglen daglig sosialisering og stimulering slik at de forblir tamme. De blir 81 cm lange, hvor mer enn halvparten av lengden er den spisse halen som er typisk for araer.

Øynene til Lyserød Ara avslører om den er ung eller gammel - når de er unge er øynene sorte, etterhvert som de blir gamle blir øynene gule.

Opprinnelse


Fra Mexico til Peru, Bolivia og Brasil

Helse


Soppinfeksjon, adferdsproblemer dersom ikke behovene er møtt, kronisk bihulebetennelse, innsunket øye-syndrom, tåproblem, nyreskade, virusinfeksjoner bl.a. i kloakken.

Spesielle miljøkrav


Trenger store områder å fly på.

Det optimale klimaet for Lyserød ara er i utgangspunktet regnskogen - fuktige skoger nær elver. De er store og aktive fugler og trenger deremd også mye plass. De bør få være utenfor buret ca. to timer hver dag. De spiser hovedsaklig tropisk frukt, nøtter, blader, bær og frø.

Erfaring


Krever erfaring

Lett å trene?


Middels/Vanskelig

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, Birdchannel.com, birds.about.com, oiseaux-birds.com, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.