Sebrafink


Gruppe: Finker Levetid: Ca. 12 år Størrelse: 10-16 g

Foto: Dule964, Microstock

Gemytt


En sosial fugl som trenger selskap av andre fugler. En høylytt sanger, men det er bare hannfuglen som synger. Liker ikke å bli håndtert for mye. Bør eies i par.

Farger


Det finnes mange ulike fargekombinasjoner i fangenskap.

Beskrivelse


Hannfuglen begynner å synge i puberteten. Han bruker gjerne andre hannfuglers sanger for å utvikle sin egen.

Sebrafinker er små fugler som er aktive, og morsomme å følge med på. Hannfuglenes sanger er alle unike, med ulike rytmer.

Fuglen er kjent for å være en enkel fugl å ha som kjæledyr, og et morsomt tilskudd i hjemmet. Det kan riktignok bli en del søl rundt buret. Den er omkring ti centimeter lang.

Opprinnelse


Sentral-Australia. Finnes også i Indonesia og Øst-Timor.

Helse


Fjærtap, parasitter, jodmangel, bakterieinfeksjoner, soppinfeksjoner, øyeproblemer.

Spesielle miljøkrav


Arten lever opprinnelig i skog nær vann. Dietten består primært av frø, og foretrekker frø fra hirse. Er også kjent for å være glad i hønseegg i fangenskap, om bare bitene er små nok. Spiser også gjerne flere typer frø, druer, epler og grønn salat.

Den tilpasser seg ulike miljøer relativt fort, så lenge den får tid til å akklimatisere seg til det nye miljøet. Den har det bra i temperaturer mellomfem og tretti grader. Ikke plasser buret der det kan risikere å bli vått av regn. Fuglene krever et stort byr, slik at de kan fly mye.

Sebrafinken elsker å bade, og bør alltid ha tilgang på vann og et grunt kar den kan bade i. Fuglen kan fort bli overvektig, men da trenger den mer mosjon, ikke mindre mat. Sebrafinker bør alltid ha tilgang til fersk mat og ferskt vann.

Erfaring


Nybegynner

Lett å trene?


Vanskelig

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, zebrafinch.info, zbirds.com, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.