Inka-kakadue


Gruppe: Kakaduer Levealder: 50 til 60 år Størrelse: 350-400 g

Foto: Lauri Vain, Wikimedia Commons

Gemytt


En vakker fugl som finner seg en partner for livet, og som ikke må holdes i et vanlig fuglebur. Den må få leve i et aviarium, altså en stor innehegning, der den har god mulighet til å bevege seg. Fuglen lager generelt mye lyd, og liker å bite i ting. Den krever svært mye oppmerksomhet fra sin eier. Hannfuglen kan ved flere tilfeller bli aggressiv på hunnfuglen.

Den kan vise destruktiv atferd hvis den ikke får nok oppmerksomhet og blir godt nok sett. Fuglen kan bli like tam og kjærlig som hvilken som helst annen selskapsfugl, men dette krever stor innsats fra eier. Dersom fuglen ikke er blitt tam som liten, vil den sannsynligvis være skeptisk til mennesker resten av livet. Det er svært vanskelig å få den til å formere seg i fangenskap.

Farger


Lakserosa på undersiden og hvit på oversiden. Kammen er hvit øverst med et rødt- og gullfarget bånd på tvers av kammen, som kommer til syne når kammen reiser seg.

Beskrivelse


Den er mest aktiv om morgenen og om kvelden, men lager generelt mye lyd hele dagen.

Den får en veldig tilknytning til eierne sine, gjerne bare èn person, og krever sosialisering og interaksjon for å holde seg mentalt frisk. Har en tendens til å bli hakkete mot andre enn denne ene omsorgsgiveren. Den blir omkring 35 cm lang.

Fuglen lever opprinnelig i skoger i Australia, og trives ikke så godt i åpne landskap. Den er sjelden å ha som selskapsfugl i hjemmet, ettersom den krever såpass mye av eier, og god plass.

Opprinnelse


Fuglen lever i eukalyptusskoger i Australia, der den nå er utrydningstruet. Villfugler som fanges sies aldri å bli tamme.

Helse


Soppinfeksjon, adferdsproblemer dersom den ikke får tilfredsstilt sine behov, virusinfeksjoner, blodparasitter, beak and feather disease, kloakkprolaps.

Spesielle miljøkrav


Som de andre kakaduene, er dette ikke en burfugl. Den trenger stor plass, og mye mental stimuli.

Den er tilbøyelig til å legge på seg, så eier bør følge med på fettinntaket. I tillegg trenger den masse trening for å opprettholde sin fysiske tilstand. Det anbefales å la fuglen tilbringe tre, fire timer utenfor innhegningen hver dag, slik at den kan leke og strekke seg.

Erfaring


Krever erfaring

Lett å trene?


Middels

Kilder
Veterinær Elisabeth Blom, cocatoo-info.com, www.birds.about.com, Dyrlegeboken for fugleeiere (Forlaget Reither og Stenersen) av Nils Reither og Ellen Holm Stenersen, papegoye.no, no.wikipedia.org, og en.wikipedia.org.