Abyssiner


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 2,5 til 4,5 kg

Foto: Anobis, Microstock

Atferd/gemytt


En katt med mye energi. Den er smart, kjærlig og hengiven. Er veldig aktiv, leken, glad i oppmerksomhet. Den kan oppføre seg klovnete, og liker å hoppe opp eller klatre på det meste som befinner seg i nærheten. Den er pigg og nysgjerrig, og vil alltid være med når det skjer noe. En veldig selskapelig katt som trenger mye aktivitet og stimulans for å trives. Kan bli deprimert dersom den får for lite oppmerksomhet og det er for lite som skjer. Er ikke en typisk kosekatt som elsker å ligge i fanget, da den gjerne er for rastløs til å ligge stille. Katten elsker å klatre, og har gjerne stor matlyst.

Pelsstell


Kort pels som krever lite pelsstell. Tett og myk pels.

Farger


Åtte fargevarianter er godkjent. Finnes derimot flere farger og mønstre.

Beskrivelse


Ligner på den afrikanske stamkatten. Særtrekket er den helt spesielle tickingen i pelsen, det vil si at hvert hårstrå har flere bånd som gir den tickede effekten. Den har dypere farge på rygglinjen, som følger hele veien til haletippen, samme farge på såler og "støvler" på bakbena.

Hodet er lett kileformet med myke linjer, øynene er mandelformede, ørene relativt store og bredt satte med "tommelfingermerker" og gjerne tufser på øretippene.

Bena er slanke, potene små og ovale.

Abyssineren er elegant og grasiøs, slank og muskuløs. Selv om den er nysgjerrig på hva som skjer rundt den er den flink til å aktivisere seg selv. Den har et utpreget jaktinstinkt og elsker å jakte på den minste ting.

Historie/opprinnelse


Det er uklart hvor katten stammer fra. Navnet kommer fra Abyssina i dagens Etiopia, men genetiske tester viser at katter med ticketed pels ikke kommer fra Nord-Afrika, men fra Sør-Øst Asia. Katten er avlet frem som rasekatt i Storbrittania på slutten av 1860-tallet. Rasen er nå den nest mest populære korthår-rasen i USA. I Storbritannia derimot, døde den nesten ut.

Sykdom


Rasen har hatt problemer med PRA, øyelidelse som kan medføre blindhet. Seriøse oppdrettere foretar tester på sine avlsdyr for å få kontroll på linjer som har hatt dette problemet.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, Hakrilas.no, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.