Don sphynx


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 4 til 7 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En energisk, snill og smart katt som er vennlig mot andre kjæledyr, og liker oppmerksomhet fra eieren. Katten er veldig vokal. Intelligent, og ekstremt lojal mot eieren sin. Mange mener at den oppfører seg mer som et barn enn som en katt. Ettersom katten ikke har pels, er den mer sårbar enn andre katter, og kan lett få rifter og skader i huden. Man må derfor passe på at den håndteres forsiktig.

Pelsstell


Katten er en nakenkatt uten pels. Krever godt stell av huden, men katten bør ikke bades for ofte. Nakenheten kategoriseres blant rasekattentusiaster som enten naken, flock eller brush (eller naken, semsket eller fløyel på godt norsk).

Beskrivelse


En velbygget og muskuløs katt, som er myk og varm å ta på. Kjent for sine vakre, mandelformede øyne og for sine særegne, lange "apefingre" på potene.

Rasen har høy kroppstemperatur og har en tendens til å svette litt. Daglig tørking med en klut er nødvendig, og innimellom må den bades. Men ikke for ofte, da dette kan gjøre huden veldig oljete.

På grunn av den høye kroppstemperaturen trenger don sphynx mer mat enn andre raser. Den har mye til felles med sphynx-kattene, men de er ikke i familie.

Historie/opprinnelse


Stammer fra Russland, der den ble oppdaget så sent som i 1987. Er ikke, slik mange tror, i slekt med sphynxkatten, som opprinnelig er fra Canada.

Kattene har tydelige genetiske variasjoner; mens sphynxkattens manglende pels skyldes såkalt recessivt (vikende) arveanlegg, skyldes Don-kattens et dominant gen.

Recessive gener må arves fra begge foreldrene for å komme til uttrykk.

Sykdom


Katten er følsom for ekstreme temperaturer, og kan bli solbrent. Huden må derfor beskyttes mot sterk sol. Rasen er utsatt for ektodermal dysplasi, som er en samlebetegnelse på arvelige forstyrrelser i hud, hår, negler, svettekjertler og tenner. Som følge av dette kan hunnene også ha problemer med å die.

Enkelte mistenker at genene som forårsaker rasens nakenhet, også forårsaker ektodermal dysplasi.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, bestbreedforme.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.