Exotic


Gruppe: Perser og Exotic Vekt: 3,5 til 7 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


Mild, vennlig og nysgjerrig. En rolig og lavmælt katt. Går bra overens med barn og andre kjæledyr. Ofte litt mer leken enn perseren. De liker ikke være alene, og kan like å ha radioen på hvis det ikke er noen hjemme - da føler de seg tryggere.

Pelsstell


Pelslengden er et sted mellom halvlang og kort. Pelsen er tett. Katten steller pelsen sin fint selv, men trenger at den børstes minst en gang i uken. Er det en ustillingskatt må katten vennes til bading og føning fra den er liten.

Farger


Rasen er godkjent i de samme fargevarianter som perseren.

Beskrivelse


Exotic er en korthårede varianten av Perser. Det er kun lengden på pelsen som skiller disse to rasene. Pelsen fremstår som litt lengre enn på de andre korthårsrasene. Finnes også som langhåret, men denne er ikke godkjent. Årsaken er at ved innkryssing av perser vil bli noen avkom bli langhårede, og disse godkjennes verken som perser eller exotic.

Det er den perfekte katten for de som liker personligheten og utseendet til perseren, men uten den daglige stellejobben. Exotic elsker å bli stelt og gredd, men det er ikke nødvendig på daglig basis.

Historie/opprinnelse


Avlet frem til å være en korthåret versjon av perseren tidlig på 1960-tallet. Krysset med blant andre amerikansk korthår.

Sykdom


Flatt ansikt og inntrykt nese kan gi katten trange nesebor med pustevansker, i tillegg til øyeproblemer som rennende øyne på grunn av tette tårekanaler.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, catsofaustralia.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.