Korat


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 2,5 til 5 kg

Foto: Veda Napha Naramit, Wikimedia Commons

Atferd/gemytt


Intelligent, leken og lærevillig, men liker å gjøre ting på sin egen måte. Er snill med barn og andre kjæledyr. Den liker å bli kost, og danner et sterkt bånd med eiere. Den er en travel og sjarmerende katt. De er forsiktige av natur, og beveger seg elegant og smidig. Den liker ikke plutselige lyder - så den passer bedre i en stille familie enn i et hus med bråkete barn.

Pelsstell


Kort pels som ligger inntil kroppen. Kreer lite pelsstell. Ingen underpels. Blank pels.

Farger


Kun 1 farge er tillatt: ensfarget blå.

Beskrivelse


Hjerteformet hode, med store nesten for store runde og klart grønne øyne. Enkelte linjer har sent utviklet øyenfarge og kan fremstå som orange frem til 2 års alder. En rektangulær kropp, helt unik pels, kort og så fin i strukturen at den skiver seg når katten beveger seg. Hvert hårstrå har en transparent tipp som gir et sølvskimmer i en ellers gjevn fin blå pels. Halen fremstår oftest som kort.

Rasen omtales om "Lykkekatten fra Thailand" fordi dens utseende peker mot velstand og fruktbarhet.

Historie/opprinnelse


Stammer fra Thailand fra før 1600-tallet. Kom til USA i 1959 og til Storbritannia i 1972, der den ble godkjent i 1975. En sjelden rase.

Sykdom


Generelt en frisk katt, men enkelte individer har en arvelig nevromuskulær sykdom.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, cfa.org, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.