Cornish Rex


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 2,5 til 4 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


Selskapelig, aktiv og til dels pratsom. Er leken og aktiv, en utadvendt akrobat. En fin katt spesielt for sjenerte barn. Er vennlig mot andre kjæledyr.

Denne rasen har en tendens til å forbli lekende og kattungeaktig hele livet. Den er en eventyrer og veldig intelligent. Menneskeorientert, den liker å følge eieren sin rundt i huset, og å følge med på alt som skjer. Sies å være sta og med sterk egenvilje, men ellers svært lærenem, og kan for eksempel fort lære å gå i bånd med sele. Katten kalles gjerne «kattenes greyhound», da den er lynrask i bevegelsene, og kan minne om en liten mynde.

Pelsstell


Har ikke dekkhår, bare underpels. Kort, fløyelsmyk pels med karakteristiske bølger kalt "rexing". Trenger lite pelsstell. Pelsen er svært myk å ta på, ettersom den bare består av underull.

Farger


Alle farger og mønstre er tillatt.

Beskrivelse


Høybent, middels lang og meget elegant. Hodets form beskrives som eggeformet. Ovale øyne. Store (høye) ører med god ørebase. Det er viktig at katten ikke har bare flekker, eller at pelsen ikke er for kort, da vil ikke den såkalte "rexingen" fremkomme. Katten har en lang, fin piskehale som også skal ha god pels.

På grunn av den manglende overpelsen, bør den ikke være lenge utendørs om vinteren.

Den har en kroppstemperatur på 39 grader, noe som er en anelse høyere enn hos andre katter. Dette gjør at den liker å ligge på varme steder, som ved lyspærer, på fanget og på et varmt baderomsgulv.

Dette er et flott kjæledyr for dem som vil ha en aktiv katt som kan delta i familielivet.

Historie/opprinnelse


Katten er fra Cornish i England,og oppstod etter en genetisk mutasjon i Storbritannia på 1950-tallet. Dette avkommet ble krysset med britisk korthår og burmeser. I USA ble siden orientalsk korthår og siameser også krysset inn.

Sykdom


Fortykket hjertevegg forekommer, også at katten har for lavt stoffskifte. Kan være mer sensistiv enn andre katter for narkose, ifølge wikipedias engelske side om rasen.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, The Cat Fanciers Association, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.