Tyrkisk van


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 4 til 6 kg

Foto: Uwe Grotzner, Microstock

Atferd/gemytt


Katten er kjent for sitt sære temperament, men oppdrettere har de senere årene lykkes med å temme temperamentet. Katten er en god svømmer og liker å bade. Den er energisk, leken, pratsom og kvikk. Er veldig glad i å følge eieren sin over alt. En katt som krever sin eiers oppmerksomhet og respekt.

Pelsstell


Pelsen er lang og trenger derfor å børstes et par ganger i uken. Den har ikke underull. Pelsen er bløt og myk, og vannavstøtende.

Farger


Fargevarianter (flekkene) som er godkjent: Sort, blå, rødbrun, creme, skilpadde og blåskilpadde, med eller uten tabbymønster.

Beskrivelse


Den har en lang og muskuløs kropp. Ett kort, men kileformet hode, med rosa nesespeil. Semilang til kort pels på kroppen, silkemyk, tett og uten underpels. Halen er lang og godt pelset. Tyrkisk van har sin sære van fargefordelig. Ideelt sett har den to fargeflekker på hodet i forkant/mellom ørene og en farget hale, ellers fremstår pelsen som kalkhvit, uten spor av gult. Kalles også tyrkisk svømmende katt, fordi det ryktes at den liker å bade på varme sommerdager.

Historie/opprinnelse


Stammer fra landsbygden i Tyrkia. Ble spredt i Europa på 1950-tallet og godkjent på 1970-tallet.

Sykdom


Generelt en frisk katt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.