Japanese bobtail


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 2,5 til 4 kg

Foto: S. E. Shooting, Microstock

Atferd/gemytt


En pratsom, aktiv og selskapelig katt. Den er en livlig katt som trives godt i familiehusholdninger. Den er nysgjerrig og trenger utfordringer, ellers vil den kjede seg raskt. Rasen er kjent for å være modig, våken, intelligent og ha en menneskeorientert natur. Rasen sies å være lettere å trene til å lære seg triks og ferdigheter enn mange andre raser. Rasen har sterk vilje, og føler seg ikke lett truet. Dette gjør at de er veldig attraktive katter for familier med barn. Katten lager mye lyd når den kommuniserer med mennesker, og den har en behagelig, syngende stemme.

Pelsstell


Finnes både som korthåret og langhåret. Ingen av pelstypene krever mye stell.

Farger


Alle farger er tillatt av rasekattorganisasjonene, med unntak av silver shader/shell, golden og maskefarget (Siam-gen).

Beskrivelse


Kattens særpreg er den korte, stående halen, som minner mer om en kaninhale enn en kattehale. Den korte halen skyldes et dominant gen.

Den korte halen gir ingen skjelettproblemer, og utgjør ingen helserisiko for katten.

Hodets form er nesten som en triangel, men med myke linjer. Ørene er store og rett plasserte. Katten har store, ovale øyne og kraftig utvikle kinnben.

Historie/opprinnelse


Katterasen stammer fra Japan, der den har eksistert i århundrer. Små skulpturer av sittende japanske bobtail-katter med den ene poten i været, er lykkesymboler i Japan, og finnes i svært mange japanske hjem. Den korthalede bobtail-katten er også et yndet motiv for malerier og annen visuell kunst.

I Japan har man tradisjonelt forbundet katter enten med gode eller onde ånder, og det finnes mange myter knyttet både til denne katterasen og til andre. Ifølge et sagn skal en katt med en lang, brennende hale en gang ha startet en stor bybrann, da den løp gjennom gatene med halen i full fyr. Etter dette skal keiseren ha beordret at alle katter skulle ha korte haler. I dag vet vi at de korte halene forekommer naturlig, og skyldes gener, ikke amputasjon.

Sykdom


Generelt en frisk katt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, petfinder.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.