Neva Masquerade


Gruppe: Semilanghårs katter Vekt: 4,5 til 7,5 kg

Kolyana Marie Vitrant, Wikimedia Commons

Atferd/gemytt


En sterk og aktiv katt. Er vennlig, leken og snill med andre kjæledyr. Smarte og energiske.

Pelsstell


Den har semilang allværspels, tett underpels med rikelig stri dekkpels. Trenger lite pelsstell. Bør børste pelsen cirka en gang i uken. Pelsen er lang. Overpelsen er litt fet.

Farger


Rasen er godkjent både som colourpont og tabby i 22 fargevarianter.

Beskrivelse


Neva masquerade er søsterrasen til sibirkatten (også kalt sibir skogkatt), som igjen er genetisk forbundet til den norske skogkatten, og ganske lik av utseende. Neva masquerade og sibirkatten er nærmest identiske, men har ulik pelskvalitet og pelsfarge. Neva masquerades pels er såkalt "pointed", det vil si med lys bunnfarge men med mørkere farge i ansiktet, på halen og på potene. Neva masquerades pels er også mykere, og ikke fullt så stri som sibirkatten.

Rasen er robust og sterk, og er kjent for å ha et nærmest kjærlig uttrykk i ansiktet. Den er også forsiktig og kjærlig, med tykk og luksuriøs pels. Katten sies å ha en hundeaktig oppførsel, da den er svært lojal og knytter seg sterkt til eieren sin.

Det kan ta inntil fem år før katten oppnår voksen størrelse. Katten har blå øyne og ofte hvite poter.

Historie/opprinnelse


Sibirkatten sies å ha eksistert i Russland i århundrer, og fargevarianten som kalles neva masquerade oppstod i St. Petersburg, som ligger ved elven Neva. Ordet masquerade viser til det maskelignende fargemønsteret. Russere er stolte av den flotte katterasen, og flere statsledere skal ha fått rasen i gave ved statsbesøk. I 2012 fikk for eksempel den tidligere finske presidenten Tarja Halonen en neva masquerade-kattunge i gave av daværende statsminister Dmitri Medvedev.

Sykdom


Rasen er kjent for å være allergivennlig, men allergikere må alltid ta slike opplysninger med en klype salt, da man reagerer individuelt. Rasen har ingen kjente genestiske defekter.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, breeds.traditionalcats.com, Sigberian miracle cats.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.