Devon Rex


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 2,5 til 4 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En aktiv, leken og klovnete katt. Er alltid fornøyd og bryr seg sjelden om å fremstå som elegant. Er veldig glad i mennesker.

Katten har blitt beskrevet som en blanding av katt og apekatt - de hopper høyt, og kan ofte bli funnet rare steder som inne i skuffen. De foretrekker å oppholde seg høyt oppe, og å være den høyeste i rommet.

Pelsstell


Kort og myk pels som krever lite pelsstell. Krusingen, eller rexingen som det gjerne kalles, er viktig, men den skal også ha hel pels. Bare flekker aksepteres ikke i utstillingsringen.

Farger


Alle farger og mønstre er tillatt.

Beskrivelse


Katten har et karakteristisk, svært bredt hode, og en ganske kort nese. Den smale halsen gir en betydelig kontrast mellom hode og kropp. Ørene er store, brede ved basen, og sitter lavt. Pelsen er krøllete som på Cornish Rex, men kan ha noe hardere struktur, det vil si at den har dekkhår. Kropp og ben skal fremstå som elegante, men er oftere kraftigere og mister derfor noe av det elegante preget.

Kalles også «puddelkatt» på grunn av pelsen. Den knytter seg ofte til en person som de vil kose mest med.

Historie/opprinnelse


Kattens opprinnelse er Devon i England. Den ble oppdaget i Storbritannia på 1960-tallet da en kattunge i kullet hadde krøllete pels. Foreldrene dens var mest sannsynlig i nær slekt. For å opprettholde rasen, måtte man ty til innavl.

Sykdom


Genetisk spasmesyndrom forekommer på grunn av tidlig innavl.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, planetdevon.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.