Burmilla


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 3 til 5 kg

Foto: Callalloo Candcy, Microstock

Atferd/gemytt


En relativt selvstendig katt med mange barnslige trekk. Liker å leke. Sosiale og kjælne. Går godt overens med andre kjæledyr og barn.

Katten er kjent for å beundre eierne sine, og for å være hengiven, intelligent, forsiktig og for å ha et lett temperament.

Pelsstell


Standarden er korthåret, glatt og skinnende. Det finnes også en variant med halvlang pels. Det finnes også en såkalt plysj-variant (bølgete pels). Ikke alle skiller mellom korthår og plysj i utstillinger.

Farger


Rasen er godkjent i fjorten grunnfarger, silver og golden. Rasen forekommer ogå med såkalt tipped pels, det vil si at ytterpelsen har et slags lett fargestøv oppå en gylden eller sølvfarget underpels. Rasen er også godkjent i shaded og shell.

Beskrivelse


Rasen er relativt ny, men øker stadig i popularitet. Burmeserens type lå til grunn ved utvikling av rasen, med fokus på en tippet pels (se beskrivelse under farger).

Birmeseren er er muskulær, men elegant katt. Krever ukentlig børsting av pelsen. De må ha tilgang til flere leker.

Historie/opprinnelse


Oppstod i Storbritannia i 1981. Stammer fra en krysning mellom en Chinchilla Perser og en Burmeser.

Sykdom


Cyster i nyrene (PKD) forekommer.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, burmilla.co.uk, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.