Russisk blå


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 3 til 5,5 kg

Foto: Dixi, Microstock

Atferd/gemytt


En rolig katt som lett kan trives med å være mye inne. Den er reservert og kontrollert i oppførsel. En følsom katt som ikke liker de store forandringene. Kjent for sitt intellekt, den vil for eksempel raskt forstå hvordan den åpner skapdører. Den er også kjent for å ha god hukommelse, og vil huske både positive og negative handlinger fra mennesker.

Rasen er en engasjert katt som lærer hele tiden, og den elsker å leke. En flott familiekatt, livlig og kjærlig, samtidig som den trives i sitt eget selskap. Katten knytter seg sterkt til familien sin, gjerne til en eller to bestemte personer, og er ofte reservert overfor fremmede.

Pelsstell


Pelsen er dobbel. Underpelsen er svært tett. Trenger lite pelsstell.

Farger


Finnes i flere farger, men rasekattstandarden tillater kun en farge, som de kaller ensfarget blå. Folk flest vil nok heller kalle fargen gråblå.

Beskrivelse


Kjent for sine smaragd-grønne øyne. Formen er mandelformet. En av de virkelig gamle rasene. Relativt lang kropp, fremstår som elegant. Hodets form gir inntrykk av rette og korte linjer. Nesen (profilen) skal være rett og kort.

Historie/opprinnelse


Ifølge noen kilder kommer katten opprinnelig fra havnebyen Arkhangelsk, som ligger ved Kvitsjøen i nordvestlige delen av Russland, ikke langt fra norskegrensen. Rasen spredde seg som skipskatt til England og Skandinavia på 1860-tallet. Katten ble tidligere kalt arkhangelskkatt, men gikk under navnet foreign blue fra 1917-1948. Er nå i slekt med blå britisk korthår og blåmasket siameser.

Katten finnes også i svart og hvit, men disse variantene er ikke godkjent i alle forbund.

Sykdom


Generelt en frisk katt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, tica.org, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.