Burmeser


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 3,5 til 5,5 kg

Foto: Philip Date, Microstock

Atferd/gemytt


En vennlig og intelligent katt med et behagelig vesen og samtidig et høyt energinivå. Den er vokal med en myk mjauelyd. Burmeseren elsker å leke og å være i aktivitet, og sies å følge eieren sin som en skygge. Den passer ikke så godt til en person som holder seg mye i ro, og helst bør man ha to burmesere sammen.

Dersom den ikke får utløp for sitt aktivitetsbehov, kan den bli slitsom å være i hus med, da den rett og slett krever mye oppmerksomhet og spenning.

Burmeseren er glad i mennesker og barn, noe som gjør den til en flott familiekatt. Den knytter seg sterkt til eieren sin, og elsker å få oppmerksomhet.

Den trives ikke med å være lenge alene hjemme, og regnes for å være mer uselvstendig enn andre katteraser. Burmeseren er leken, og sies å ha hundelignende egenskaper, da den kan lære seg visse ferdigheter, for eksempel å åpne dører. Burmeseren går godt sammen med andre dyr, for eksempel hunder, og er en blid og utadvendt katt.

Pelsstell


Kort, skinnende pels. Krever svært lite pelsstell.

Farger


Europeisk: Enten ensfargede der seks ulike farger er tillatt, eller skilpaddemønster der fire ulike farger er tillatt. Amerikansk: fire ulike farger i et bestemt fargemønster.

Beskrivelse


Burmeseren er rasekattenens svar på en bodybuilder. Kroppen og bena er utrolig muskuløse, og den korte, fine og skinnende pelsen viser enhver muskel. Burmeseren er kjent for sine vakre og store øyne, og sitt spesielle blikk. Øyets form er spesiell, med en rett overlinje med en rundet underlinje. Ørene er relativt store, åpne ved basen, bredt satte og lett foroverbøyd. Det finnes både en europeisk burmeser og en amerikansk burmeser. Stamtavlene gir viktig informasjon og begge ønskes holdt adskilt, da den amerikanske varianten kan ha uønskede gener.

Begge burmeser-variantene passer best til aktive familier.

Historie/opprinnelse


Burmeseren er en asiatisk katterase som oppstod i Thailand, og som angivelig ble fraktet derfra til Burma av okkuperende soldater. I Burma (dagens Myanmar) oppstod en krysning mellom burmeser og siameser som ble kalt tonkaner. Denne ble fraktet til og utviklet videre i USA fra 1930-årene. Den europeiske burmeseren stammer fra den amerikanske.

Sykdom


Den amerikanske burmeseren kan ha en nedarvet misdannelse av kraniet som ofte er dødelig. Denne genfeilen forekommer ikke hos den europeiske burmeseren.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, home.no, petwave.com, catsofaustralia.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.