Chartreux


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 4 til 7 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En rase som er kjent for å være en svært god jeger. Rasen er også kjent for å være veldig stille, og noen gir så godt som aldri lyd fra seg. Katten er svært intelligent. I konfrontasjoner med andre katter vil den heller trekke seg, enn å slåss. Katten er kjærlig, men selvstendig. Den er smart og observant, og kan lære seg å trykke på knapper og å åpne skyvedører. Den har en tendens til å knytte seg til en av eierne, og dermed følge etter vedkommende overalt. Den vil likevel være hengivende ovenfor andre i husholdningen. Rasen går godt overens med barn og med andre dyr.

Pelsstell


Pelsen er kort til halvlang. Den har tett underpels. Enkelte rasekatt-nettsteder mener at katten skal børstes annenhver dag, mens den amerikanske rasekattorganisasjonen CFA (The Cat Fanciers Organization) skriver i sin rasebeskrivelse at børsting er fy-fy på grunn av kattens doble pels, og at pelsen bare skal gres med fingrene en gang pr. dag.

Farger


På rasekattutstillinger er kun en farge tillatt, og den kalles ensfarget blå. For "vanlige" øyne ser fargen mer grålig enn blåaktig ut.

Beskrivelse


En stor og robust katt, med et trapesformet hode, høy ørestilling og fyldige kinn. På grunn av snutens form, kan det se ut som katten smiler.

Rasen følger et bestemt navnesystem. Hvert fødselsår har sin egen bokstav. For eksempel vil alle katter som er født i 2010 ha et navn som begynner på F. Men pussig nok er ikke alle bokstavene i alfabetet med, f eks brukes ikke bokstavene K, Q, W, X, Y og Z.

Katten kan reise på tur uten problemer, og vil som regel holde seg rolig og avslappet.

Historie/opprinnelse


Det finnes mange historier om hvordan rasen oppstod. For eksempel er det blitt hevdet at rasen stammer fra Chartreux-klosteret i Frankrike, der kattene angivelig skal ha holdt klosteret fritt for rotter og mus. Men i 1972 gikk en representant for klosteret ut og sa at det ikke fantes noen historisk dokumentasjon for at denne katterasen hadde hatt tilhold i klosteret. Likevel oppgis klosteret som opphav til rasen på mange nettsteder.

Andre hevder at rasen kommer fra fjellområder i Syria, og at katter av denne rasen ble fraktet til Frankrike av korsfarere.

Det som kan bekreftes, er at rasen fantes i Frankrike på 1700-tallet. Den døde nesten ut under første verdenskrig, og etter annen verdenskrig var rasen nærmest utdødd. Etter å ha blitt krysset med blå perser og blå britisk korthår ble rasen gjenopprettet.

Sykdom


Patella-luksasjon (problemer med kneskålene) forekommer.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, petfinder.com, catster.com, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.