Britisk korthår


Gruppe: Korthårs katter og somali Vekt: 4 til 8 kg

Foto: Life on White

Atferd/gemytt


En rolig, smart og avslappet katt. Er mild og vennlig, men har fortsatt gode jaktinstinkter. Den er lett å ha med å gjøre, og er stabil i humøret. Den trives godt som innekatt.

Pelsstell


Den tette pelsen føles sprø, og den har mange kraftige dekkhår. Den har tykk underpels som sørger for at katten holder varmen i kaldt vær. Må børstes et par ganger i uken.

Farger


Åtte ulike mønstre som kan kombineres med veldig mange ulike farger. Til sammen utgjør de over 480 fargevarianter.

Beskrivelse


Katten er bamseaktig, rundt, kort og tettvokst. Sterke, relativt lave ben og store runde poter. Små runde og bredt satte ører. Store runde øyne i orange farge eller grønne for sølvvariantene. Nær seks av ti alle britiske korthår har blodtype B, noe som er karakteristisk.

Den har et utpreget jaktinstinkt, men er rolig. Rasen liker å bli kost med, men sitter like gjerne ved siden av eieren, som oppå ham eller henne, og den er ikke så glad i å bli løftet. En selvstendig og klok katt som er interessert i å følge med på det som skjer. Følger gjerne etter eieren sin fra rom til rom. Den liker godt å leke, og mjauer gjerne når den leker eller mens den venter på at maten skal bli servert.

Historie/opprinnelse


Stammer fra gårds-, gate- og huskatter i Storbritannia på 1800-tallet. Krysset med perser for å få tykkere pels. Rasen var nesten utdødd på 1950-tallet, men stablet på beina igjen på 1970-tallet.

Sykdom


Generelt en frisk katt. Tannkjøttbetennelse forekommer, men dette er ikke veldig utbredt.

Kilder
Anne-Gro Edstrøm, bøkene ”Håndbok for katteeiere” (Damm forlag) og ”Den store boken om katten” (Spektrum forlag), begge av Dr.Bruce Foggle. Appen ”Cats HD” by Nature Mobile, og nettstedene Wikipedia, no.wikipedia.org og petsmedonline.org.